Otvorena izložba fotografija štampanih na lišću 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U kragujevačkoj galeriji Mostovi Balkana otvorena je izložba grafika „Oblivion/Zaborav“ autorke Dunje Stanojević.

Alternativni fotografski postupak u kom se fotografije umesto na foto papiru na prirodnom lišću privukao je pažnju publike.

Neobičnost ovih radova leži u tome što autorka svoje fotografije nije štampala na tradicionalnim podlogama za fotografiju, već je umesto nji koristila prirodno lišće.

Postupak zahteva digitalnu pripremu i štampu, nakon čega se print stavlja preko prirodnog lista, tako da se napravi vakuum. Otisak se prenosi zahvaljujući dejstvu sunčeve svetlosti i prirodne fotosinteze.

Nakon izvesnog vremena dolazi do promene pigmenta lista i rad se uklanja sa sunca. Tada se pristupa procesu fiksiranja otiska mešavinom hemikalija, kako bi se predupredile dalje promene na listu.

Hemijskom reakcijom na sam list postiže se pigmentacija na odabranim mestima.

Cilj autorke Dunje Stanojević je da ovakim procesom izrade grafike dovede u pitanje ulogu eksperimenta u toj oblasti.

U nekom figurativnom smislu, proces štampe predstvalja proces kreiranja uspomena. Ono što se otiskom kasnije dešava, ekvivalentno je zaboravu i gubljenju bitke sa vremenom.

Autorka ovakvim postupkom izrade grafika želi da pokaže da su mladost i život prolazni, baš kao život podloge na kojoj su stvorene. Simbolika je jasna. Lišće živi, vene, a onda opada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari