Ovo su pesme domaćih autora koje Bajaga smatra večnima 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Od kako smo pre dvadeset i dve godine zaokračili u 21. vek sve češće se prave liste u kojima mnogi muzički novinari pokušavaju da dođu do odgovora na pitanje koja je najbolja pesma ex Yu prostora svih vremena. Pored kritičara koji daju svoje mišljenje, često se dešava da se pitaju i popularni muzičari za njihov izbor, pa je na red došao i Momčilo Bajagić Bajaga.

U emisiji  „100 vječnih“ gost je bio čuveni Bajaga i izneo je listu njegovih omiljenih pesama sa ovih prostora. Pored nekih standardnih izbora bez koji naravno ne može da prođe nijedna lista ovakvog profila, nalazi se i nekoliko iznenađenja i pesama koje nisu na prvu lopta. Bajaga je takođe prokomentarisao nekoliko svojih pesama koje su se našle u dosadašnjem izboru.

Na njegovoj listi su se, izemeđu ostalih, našle pesme „Put za istok“ Korni grupe, „Za koji život treba da se rodim“ grupe Time i „Ležaj od suza“ Josipe Lisac. Ipak, Bajaga je onda pomenuo pesme koji nisu toliko hitovi na prvu loptu, kao što su Yu grupa i pesma „Trka“ i pesma „Ugasila je plamen“ Indexa, koju je Bajaga izvodio na jednom od tribjut koncerta za ovaj bend.

„Ja volim tu pesmu. Bila je uvek ljuta psihodelija. Traje sedam minuta, za ono vreme, to vam je kao da danas traje 18 minuta. Kad sam puštao drugarima koji ne znaju opus grupe Indexi, svi su se oduševli rifom“, rekao je Bajaga.

Pomenuo je još i „Blues u parku“ grupe Smak, od Bijelog Dugmeta „Loše vino“, dok od Azre je rešio da uvrsti čak dve pesme, „Graciju“, ali i obradu pesme „Lilly Of the West“, „Usne vrele višnje“. Pošto se dotakao obrada, pomenuo je i pesmu „Sjaj u tami“ grupe Dorijan Grej, i „Bejbe nisi tu“ Električnog Orgazma, a na kraju je završio i sa pesmama koje je i sam presvirao u nekom trenutku, „Rusija“ Idola, ali i „Yes My Baby No“ Buldožera.

Kad su u pitanju njegove  pesme koje su drugi muzičari i kritičari pominjali, najviše su se istakle tri: “ Kad hodaš“, „Zažmuri“ i „Plavi safir“.

„‘Kad hodaš’ sam ponudio Zdravku Čoliću, ali to je bila tad drugačija pesma, imala je drugačiji refren sa nekim mornarima, i to se Zdravku nije dopalo, a i ja još uvek nisam bio toliko poznat autor. Preradio sam je za Čorbu i ta pesma mi je draga jer je to moja prva velika balada. ‘Kad hodaš’ smo svirali često na prvim turnejama jer nismo imali dovoljno pesama, pa smo svirali i nju, ali i ‘Afriku’ i ‘Tvoje oči’ (pesme koje je Bajaga pisao a koje je otpevao Čolić). ‘Plavi safir’ je bio taj prvi veliki hit. Ja sam se ložio na tajlandsku muziku. Međutim, taj moj patent je potpuno slučajno postao odgovoran kasnije i za naš turbo folk jer su naši narodnajci jako voleli taj zvuk“, kazao je Bajaga.

Bez obzira na veličinu ovih hitova, on bi se ipak odlučio za neke druge svoje pesme.

„Ne bih stavio te tri, ali hajde da kažemo da mi je nadraži snimak ‘Dobro jutro džezeri’. Ne mogu da budem baš objektivan, jer sam pisao tekst i muziku, ali mi je jako drag snimak i po boji zvuka. Tu su svirali i Stjepko Gut i Mića Marković, i sve se potredilo, i da ima taj šuškavi saksofon i boja mog glasa tu odlično legla“, ispričao je Bajagić za emisiju „100 vječnih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari