Pešački prelaz u MalmeuFoto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan pešački prelaz u širem centru Malmea obojen je sinoć u boje palestinske zastave. Odgovornost za ovu akciju preuzeo je levičarski pokret Skiftet koji se protivi izraelskim napadima na Gazu.

U svom obrazloženju Skiftet je naveo da se radi o podsećanju na rat u Gazi i izrazu protesta što zastava Palestine ne sme da se unese unutar Malme Arene tokom Evrovizije.

“Znamo da stanovnici Malmea i televizijski gledaoci ne žele da se zabava pretvori u propagandno veče. Zato smo se odlučili na ovo kao čin otpora za Gazu”, stoji u saopštenju Skifteta, prenosi Index.

Gradske vlasti ovaj potez smatraju vandalizmom koji ugrožava sigurnost saobraćaja i kažu da će ukloniti boju u najkraćem mogućem roku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skiftet (@skiftet)

Palestinska zastava je u četvrtak, kada na Evroviziji nastupa i izraelska predstavnica Eden Golan, osvanula i na kuli jedne fabrike konditorskih proizvoda u Malmeu. Švedska policija očekuje da će se na protestima protiv izraelskog nastupa na Evroviziji u četvrtak popodne u Malmeu okupiti oko 30.000 ljudi, a najavljeno je i manje proizraelsko okupljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari