Pesnički dar za veliki praznik Žiče 1Foto: Zoran Nikolić

Sinoć je, u svečanoj Sali Skupštine grada Kraljeva, ispunjenoj do poslednjeg mesta, predstavljena poema za decu „Mala priča o velikoj Žiči“, čiji je autor Miloje Radović poznati dečiji pesnik i pisac iz Kraljeva.

Već u uvodnom delu poeme naslovljenom „Žiča pre Žiče“ u kome se sa neverovatnom pesničkom lakoćom iskusnog dečijeg poete, stihom, na deci razumljiv način, saopštavaju bitni istorijski podatci o graditelju Žiče, Stefanu- srednjem sinu Župana Nemanje, čitaocu postaje jasno da ima privilegiju i zadovoljstvo upoznavanja sa delom majstora pisane reči.

To je, u svom viđenju knjige podvukao i doktor istorijskih nauka Dragoljub Danilović napisavši u pogovoru knjige : „Samo pesnik sa osobenom duhovnom tananošću može da ispriča krasnim i biranim rečima povest o uzrastanju jednog naroda, čiji se identitet čvrsto vezao za manastir Žiču“.

Čitava poema jasno svedoči da je u njeno nastajanje, pored neupitne pesničke veštine, uloženo i mnogo ozbiljnog rada i saradnje sa stručnjacima različitih profila. O tome je, uostalom, nešto, sinoć rekao i sam autor zahvalivši se igumaniji i sestrinstvu manastira Žiča, recezentima teologu Ivici Živkoviću, istoričaru Dragoljubu Daniloviću, Radmili Mišev, urednici „Svetosavskog zvonceta“ i posebno Bojanu Miljkoviću, autoru ilustracija u knjizi, koje je publika, sinoć mogla videti u originalnim slikarskim tehnikama i velikim formatima.

Miloje Radović je, do sada, objavio knjige za decu „Livada moga dede“, „Kako se voli u šumi“, „Prodavci smeha“ i „Ispričaj mi svet“, a za odrasle je napisao „Kućni predeo“, „Popis“ i „Salata od slavujevih jezika“.

Objavio je i preko trideset stručnih radova iz oblasti bibliotekarstva, kao i deset scenarija za animirane filmove koje su radila deca, polaznici Male škole animiranog filma kraljevačke biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u kojoj je Miloje proveo znatan deo svog radnog veka koji se, idućeg meseca, završava njegovim odlaskom u penziju.

Pored autora, u programu kojim je predstavljeno ovo izuzetno delo nastalo povodom osam vekova manastira Žiča i autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve sa blagoslovom Episkopa Žičkog Justina, učestvovali su protojerej Ljubinko Kostić, arhijerejski zamenik vladike Justina, urednica Zorica Janković i književni kritičar Ana Gvozdenović. Moderator programa, koji je organizovao Kulturni centar „Ribnica“ iz Kraljeva, bio je pisac Miloš Milišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari