Pisci ne žive u knjigama 1

Da pisci ne žive u knjigama uverile su se generacije dece i đaka u Zrenjaninu, gde se punih 45 godina u osnovnim školama održava manifestacija „Pesnička štafeta“, u organizaciji Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Od nje je dugovečnija samo još jedna dečija manifestacija, Zmajeve dečije igre. Ovogodišnja štafeta krenula je 25. marta, završava svoj put 5. aprila a najbolje pesme osnovaca biće nagrađene na završnoj svečanosti 11. aprila. Kako je sve počelo opisao je jednom prilikom pisac za decu Igor Kolarov, navodeći da je davne 1975. godine Ljubivoje Ršumović, tada zaposlen na Radio Beogradu, vraćajući se sa jednog svog radnog zadatka, svratio je do zrenjaninske biblioteke.

-Uz druženje, rodila se ideja da pesnik i bibliotekari posete škole u okruženju i da se u njima pesnik predstavi deci, a deca svoje stihove predstave pesniku. Tako je rođena manifestacija koja je zbog ovakvog načina realizacije dobila naziv „Pesnička štafeta“. Na manifestaciji i susretima u školama predstavljana je uvek i knjiga gostujućeg pesnika koju je biblioteka objavljivala uoči manifestacije – naveo je Kolarov u jednom svom tekstu.

U godinama koje su sledile, u zrenjaninsku biblioteku dolazili su svi značajni stvaraoci stihova za decu i sa bibliotekarima polazili na prolećno pesničko putovanje. Među onima koji su se sa decom družili i predstavljali svoje stihove su Milovan Danojlić, Dragan Lukić, Desanka Maksimović, Mira Alečković, Dobrica Erić, Duško Trifunović, Moša Odalović, Gradimir Stojković, Raša Popov, Vladimir Andrić, Dejan Aleksić, Dušan Pop Đurđev, Jasminka Petrović, Branko Stevanović, Igor Kolarov.

Na ovoj, 45. „Pesničkoj štafeti“, bibliotekari i gostujući pesnik, Vladimir Andrić, obići će ceo Srednji Banat i opštinu Titel. Ove godine „Pesnička štefeta“ gostuje u 60 škola, prati je oko 10.000 dece, a 3.000 aktivno učestvuje u manifestaciji. Bogatoj zbirci knjiga za decu koje je biblioteka povodom manifestacije objavila u ediciji „Književnost za decu i omladinu“ pridružuje se, kao 42. po redu, knjiga „Savršen darmar“ Vladimira Andrića koju je sjajno ilustrovala Ana Petrović, navode u ovoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari