Pitanje identiteta i potisnutih želja 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Beogradsko dramsko pozorište priprema još jednu premijeru uprkos epidemiji korona virusa.

Nakon predstave „Kišne kapi na vrelom kamenju“, pred publikom će 6. marta biti komad „Dan kada ja više nije bilo ja“ Rolanda Šimelpfeniga u režiji Tare Manić.

Dramski tekst jednog od najnagrađivanijih nemačkih autora 21. veka govori o običnoj porodici u kojoj se jednog dana desi nešto neobično – ostvari im se ono o čemu su krišom sanjali – u porodičnom domu se pojavljuju dvojnici roditelja.

– Ovaj komad donosi pitanje identiteta i odnosa sa samim sobom i sa sopstvenim očekivanjima. Pratimo jednu porodicu – roditelje sa decom, i šta se sa njima događa kada se u njihovom domu pojave njihovi dvojnici. Gledamo svakodnevne situacije tokom jednog običnog dana koje kroz dramu apsurda preispituju šta je danas brak, porodica i identitet – kazala je na konferenciji za novinare rediteljka Tara Manić.

Glumica Ivana Nikolić, koja glumi ženu i suprugu čija se dvojnica jednoga dana pojavljuje u njenom domu, kaže da je ključna rečenica njenog lika – ugasila sam se a da nisam ni gorela.

– Predstava se bavi onim delovima naših ličnosti koje smo ugasili, odnosno našim potisnutim željama i šta je nezadovoljstvo koje iz toga proizilazi, a koje posle projektujemo na naše supružnike i decu – kaže Ivana Nikolić.

Njen kolega Daniel Sič ističe da je forma teksta nešto sa čim se do sada nije susreo, ali da su rediteljka i celokupna ekipa uspeli da sve to pretoče u lepu, dobru, toplu i duhovitu predstavu.

I glumac Ivan Zarić napominje da je reč o jednom vrlo teškom tekstu, koji su uspeli da upriliče tako da bude pitak za publiku.

– Ali tako da opet sve te rečenice odzvanjaju kao eho u mislima gledalaca nakon predstave – naglašava Zarić.

Tara Manić naglašava da je Roland Šimelpfenig trenutno najvažniji nemački autor, te da je za jedno pozorište stvar prestiža imati jedan njegov komad na sceni.

Specifičnog spisateljskog stila, koji seže u rasponu od snolikog do naturalističkog, njegove drame izvođene su u 40 zemalja sveta, prevedene na preko 20 jezika, a na domaćim scenama igrane su do sada u Bitef teatru, Jugoslovenskom dramskom i Narodnom pozorištu („Žena iz prošlosti“, „Arapska noć“, „Životinjsko carstvo“).

„Dan kada ja više nije bilo ja“ praizvedbu je imala u berlinskom Dojčes teatru u režiji Ane Lenk 2018. godine.

Za predstavu u BDP tekst je prevela Bojana Denić. Dramaturg predstave je Vuk Bošković, scenografkinja i kostimografkinja Selena Org, kompozitor Vladimir Pejković, a koreograf Dejan Kolarov. Igraju: Nataša Marković, Ivana Nikolić, Daniel Sič, Ivan Zarić i Slađana Vlajović. Umesto Ivana Tomića, koji se ovih dana zarazio korona virusom, njegovu ulogu će igrati Filip Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari