"Ples do nove zore" u Centru za kulturnu dekontaminaciju 1foto promo

Teorijsko-umetničko istraživanje „Ples do nove zore“ u kome su učestvovali: Marijana Cvetković, Mirjana Dragosavljević, Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Igor Koruga, nakon prve prezentacije održane u okviru Kondenz festivala u oktobru prošle godine u Ostavinskoj galeriji, biće predstavljen u svom konačnom formatu sutra u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Ovo istraživanje i umetnički odgovori na brojna pitanja koja su se generisala tokom kolektivnog rada i otkrivanja istorijskih primera plesa kao otpora započeto je još 2020. godine.

U CZKD biće predstavljen zajednički rad pet autora koji se kreću između različitih medija kreirajući celinu čiji se elementi uklapaju u performativnu instalaciju, izvedbu, peformans, izložbu, video i štampani materijal.

Kroz probu seniorskog hora čiji nastup koreografski oblikuje Dušan Murić, Marijana Cvetković nudi uveličavajuću sliku dela Luja Daviča, predratnog koreografa i antifašiste, autora koreografija ilegalnih nastupa radničkih horova u predratnom Beogradu.

Ovaj njegov angažovani umetnički rad je, nakon herojske smrti tokom Drugog svetskog rata, izbrisan iz sećanja i plesne scene i šire javnosti iako njegovo ime nosi prva i jedina beogradska baletska srednja škola.

„Ples do nove zore“ se kao istraživačko performativni projekat izvodi u postavci izložbe „Dom kulture“ Siniše Ilića, koja je deo veće izložbene celine CZKD pod nazivom „Javnost i prostor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari