Po konkursima Vlade AP Vojvodine 53 miliona za 80 projekata 1Foto: Gordana Nonin

Za 80 projekata filmske umetnosti i vizuelnog stvaralaštva, pokrajinska Vlada je dodelila 53 miliona dinara. Ugovori su potpisani danas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

„Pokrajinska vlada i sekretarijat na čijem sam čelu ponosni su na izuzetno
kvalitetne, sadržajne i profesionalne projekte iz oblasti filmske, vizuelne i
multimedijalne umetnosti“, rekla je danas u Muzeju savremene umetnosti
Vojvodine Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i
odnose s verskim zajednicama.

Ona je to rekla uoči uručivanja 80 ugovora korisnicima koji su dobili sredstva za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2021. godini, u ukupnom iznosu od 53 miliona dinara.

Prema rečima sekretara Dragane Milošević, sredstva su namenjena za izuzetne projekte, od kojih se izdvajaju istorijski igrani film „Drava se ne predaje“, serijal o Mihajlu Pupinu, igrani film o Milici Tomić.

Prvi put je podržan i projekat kao dugometražni film iz žanra mjuzikla, kao i brojni filmski festivali, poput Evropskog filmskog festivala na Paliću, likovne kolonije, kao i teme iz svakodnevnog života ljudi, u dugometražnim i kratkometražnim serijalima.

„Komisija nije imala lak zadatak, ali se potrudila da izdvoji najbolje među najboljima i to tako što će biti podržani oni projekti koji na sveobuhvatan način prikazuju priče iz Vojvodine. Naš cilj i zajednički zadatak je da svake godine uvećavamo budžetska sredstva za ove konkurse i da što snažnije podržimo kreativne ideje i savremen pristup stvaralaštvu“, istakla je Miloševićeva i dodala da se za konkurse u narednim godinama razmatraju i dosta veća sredstva.

U ime potpisnika reči zahvalnosti uputio je Milovan Mladenović, producent u studiju „Crater “, u čijoj produkciji se snima igrani film „Drava se ne predaje“. Na svečanosti je emitovan i insert iz ovog filma.

Među onima koji su danas potpisali ugovore o sufinansiranju projekata bila je i Ivana Sremčević Matijević, direktorka festivala „Videomedeja“, koja je za list Danas, na pitanje koliko je zadovoljna podrškom koju Festival dobija od državnih institucija, s obzirom da je podrška znala i da izostaje tokom 25 godina koliko postoji Festival, izjavila:

„Sada smo već tradicionalni festival koji traje već četvrt  veka i zaista je to činjenica koja se ne može ignorisati i ne podržati. Mi smo kao tim zadovoljni jer, za razliku od prošle godine kada nismo dobili ništa na  pokrajinskim konkursima, ove smo dobili 500.000 dinara. Moglo je i više ali smo  mi svesni situacije u kojoj se nalazimo kada je kultura u pitanju. Značajna su nam sredstva koja po konkursu dobijamo i od gradske uprave i od Pokrajine jer spremamo jubilarni festival na kojem ćemo obeležiti i 50 godina videoarta uopšte a ne samo jubilej našeg festivala. Naravno, biće tu i omaž preminulom reditelju Aleksandru Daviću i mnogo toga što spremamo za oktobar kada se Festival održava. Mi ga ponovo spremamo u dve verzije što je otežavajuća okolnost jer,  zbog ove situacije sa pandemijom, ponovo moramo biti spremni i ako budemo  morali onlajn da ga održimo. Nadam se da će ipak moći da se održi sa publikom ali  to sada ne možemo predvideti i upravo zato i znači svaka sistemska podrška da bar  na vreme znamo sa kojim sredstvima raspolažemo.“– istakla je  Sremčević-Matijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari