Počela rekonstrukcija Kule džephane u Novom Pazaru 1

Ministar turizma i omladine Husein Memić označio je početak radova na konzervaciji i rekonstrukciji Kule džephane, na severnom bedemu, u Novopazarskoj tvrđavi.

Reč je o prvoj fazi radova, za koju je nadležno ministarstvo izdvojilo 24 miliona dinara, a lokalna samouprava 8 miliona dinara, od kojih su 4 miliona uložena u izradu neophodne dokumentacije.

Rekonstrukcija Kule džephane biće urađena po smernicama Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Projektom rekonstrukcije prvo je predviđena sanacija ogradnog zida, koji je u lošem statičkom stanju. To je prva faza radova, a planirana je i sanacija, restauracija i konzervacija svih ključnih objekata u okviru severne tabije; Baruthana, Zindan i Kula džephana. U narednoj fazi predviđena je rekonstrukcija same Kule i uređenje čitavog prostora – rekla je Hovana Šušnjarević, projektantkinja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Radovi su povereni beogradskoj firmi “Koto”, koja je završila rekonstrukciju Kule motrilje, u Novopazarskoj tvrđavi, a radiće i na kompletnoj rekonstrukciji Altun-alem džamije u Staroj čaršiji. Rok za završetak prve faze rekonstrukcije Kule džephane je četiri meseca.

Zaštitni arheološki radovi, u jesen 2019. godine, na severnom bedemu Novopazarske tvrđave obeležila su značajna otkrića kula Džephane (objekta za čuvanje municije), Bartane (objekta za čuvanje baruta) i Zindana (zatvota).

Tada, osim što su otkriveni zidovi šestougaone Džephane, utvrđeno je i kada je njena izgradnja počela. O njenom postojanju svedočile su fotografije sa početka prošlog veka, ali se licitiralo sa vremenom njene izgradnje, 16. ili 17.vek.

– Čišćenjem strukture zidova tog objekta, pronašli smo novčič kovan 1618. godine. Bio je to mašarski srebrni dinar iz vremena vladara Matijasa II. To otkriće je značajno, jer sa sigurnošću da tvrdimo da Kula nije podignuta pre te godine, već najverovatnije u trećoj deceniji 17.veka – objasnio je, pre četiri godine, Vladan Vidosavljević, arheolog novopazarskog muzeja “Ras”, koji je organizovao kampanju zaštitnih arheoloških radova.

Nema preciznih podataka kada je izgrađena barutana, ali se zna da je “mlađa” od Džephane.

– Tabija je nastala u prvim decenijama 18. veka. U jednom hodniku, izmedu severnog obimnog zida i ostatka kasarne iz vremena sultana Abdulaziza, pronašli smo 133 đuleta, ali to nije konačan broj, jer nismo uspeli sve da ih izvučemo. Kao da su vojnici, koji su slagali tu đulad, namerno spustili tu i jedan novčić kovan 1876. godine, iz vremena sultana Abdulhamida II – objašnjavao je arheolog Vidosavljević.

Arheolozi su pronašli i malo pokretne arheološke građe, najviše topovskih đuladi, delovi keramičkih posuda, dvadesetak glinenih lula, nekoliko novčića i frlovi naoružanja iz druge polovine 19.veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari