Počinje 22. Međunarodna smotra arheološkog filma 1

Narodni muzej Srbije od 20. do 26. maja biće domaćin 22. Međunarodne smotre arheološkog filma. Ove godine počasni gost Smotre je Italija, čiji će film “Langobardi Aloboimo i Rimljani” otvoriti večeras ovu manifestaciju.

Na programu je 30 filmova iz devet zemalja – četiri iz Italije, pet iz Španije, tri iz Rusije, dva iz Grčke, po jedan iz Nemačke, Hrvatske, Irana i Belgije, dok će zemlja domaćin Srbija imati 12 ostvarenja.

“Smotra nije tematski ograničena. Reč je o filmovima u kojima su obrađene različite teme iz arheologije i srodnih naučnih disciplina, koji svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Filmovi su uglavnom već prikazani na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Iranu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas”, kažu u Narodnom muzeju Srbije.

Ova nacionalna institucija je od 1998. domaćin ove smotre, a osim tradicionalne saradnje sa Festivalom u Roveretu, časopisom Arheologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, ove godine pomoć je stigla i iz ambasada i ovdašnjih instituta za kulturu država čiji filmovi učestvuju na festivalu.

Za subotu, u okviru Smotre najavljena je tribina „Promocija kulturnog nasleđa – Prošlost za budućnost“, koja bi trebalo da “okupi stručnjake iz različitih oblasti – arheologije, medija i turizma i ekonomije – koji će kroz razgovor, a prenoseći svoja iskustva, dati odgovor na pitanje da li je i zašto promocija kulturne baštine važna za njenu zaštitu i koji su koraci koje bi svi trebalo da preduzmemo za održivu budućnost nas i naše kulturne baštine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari