Nagrada „Politikinog zabavnika“, koja se dodeljuje za najbolje književno delo za mlade, pripala je Ivani Lukić za knjigu „(Ne) pitaj me kako sam“ u izdanju „Kreativnog centra“, saopštio je juče žiri u sastavu: Jasna Vlajić Popović kao predsednik, Slobodan Giša Bogunović, Predrag J. Marković, Nebojša Bradić i Petar Milatović.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Knjiga Ivane Lukić je satkana od snažnih, strasnih i burnih emocija koje zbunjeni razum adolescenta pokušava da ukroti. To čini na jedan neuobičajni, originalan način, jezikom koji je poput same adolescencije, poseban i neponovljiv – kratak, britak, a nadasve zanimljiv i lep. To je poezija više nego proza, a nije ni poezija ni proza. Više je od toga, jer je spoj nespojivog. U slučaju Ivane Lukić uspešan, naveo je žiri u obrazloženju nagrade na 37. konkursu Politikinog zabavnika, na kome su bila prijavljena 74 naslova.

U užem izboru bile su i knjige: „Sara i zaboravljeni trg“ Zorana Panevskog (Laguna), „Leto kad sam naučila da letim“ Jasminke Petrović (Kreativni centar), „Dođi na jedno čudno mesto“ Vesne Aleksić (Kreativni centar), „Priče iz glave“ Vladislave Vojnović (Pčelica), „Slovne priče“ Vesne Vidojević Gajović (RTS) i „Legenda o neosvojivom gradu“ Gordane Maletić (Laguna). Nagrada „Politikinog zabavnika“, koja se sastoji od plakete i novčanog dela, Ivani Lukić biće uručena, kako je najavljeno, 25. januara na Dan lista „Politika“.

Ivana Lukić, osim što je autor Kreativnog centra, radi kao školski psiholog i profesor psihologije i građanskog vaspitanja u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, osmišljava i vodi kreativno-psihološke radionice i organizuje dečije kampove. NJena prethodna knjiga „Igra odrastanja“ dobila je Nagradu „Neven“ za najbolje delo iz oblasti popularne nauke za 2014. godine.

– Obe knjige su nastale na osnovu mog višegodišnjeg rada sa adolescentima kao psiholog i nastavnik. Prethodna knjiga sadrži savete kako prebroditi adolescenciju, dok ova nova više objašnjava njihovo umno i psihološko stanje u tom periodu i tu ambivalenciju, koja se vidi iz naslova knjige „(Ne) pitaj mene kako sam“, jer govori o stvarima o kojima i žele i ne žele da budu pitani – kaže za Danas Ivana Lukić.

Ona je u ovoj knjizi u formi kratkih zapisa, gotovo dnevničkih crtica, pisanih kao po autodiktatu prenela svedočenja nepoznatih devojaka i mladića o njihovom unutrašnjem svetu – nesigurnost, odustajanje, dosadu, prve strasti i ljubavi, skrivena i javna pitanja, životne izbore, školu, profesore, roditelje, (ne)uklapanje, sukobe sa sobom i svetom oko sebe, prve velike odluke i gubitke, jednom rečju – odrastanje. Knjiga je objavljena uoči prošlog Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu i prema dosadašnjim iskustvima autorke dobro je primljena među mladom čitalačkom publikom kojoj je namenjena.

Uži izbor za „Nikolu Miloševića“

U užem izboru za nagradu „Nikola Milošević“ ušle su tri knjige: „Đordano Bruno, Prevođenje i ideja“ Aleksandre Mančić (Službeni glasnik, Beograd), „Kant naš savremenik, kritika etosnog uma kao orijentacija u mišljenju i delovanju“ Sima Elakovića (Zavod za udžbenike, Beograd) i „Šeling protiv Hegela, Šelingova temeljna misao i „meke forme““ Sretena Petrovića (Albatros plus, Beograd), saopštila je juče Redakcija Radio Beograda drugog programa. Žiri u sastavu: Milo Lompar, Slobodan Grubačić i Dragan Prole (predsednik) izdvojio je ova dela kao najbolja iz prošlogodišnje izdavačke produkcije u oblastima za koje se nagrada dodeljuje: filozofije, estetike i teorije književnosti i umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari