Roman "Tužni tigar" dobitnik književne nagrade Gonkurov izbor studenata Srbije 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Roman „Tužni tigar“ autorke Než Sino, proglašen je danas u Ambasadi Francuske u Beogradu za dobitnika književne nagrade Gonkurov izbor studenata Srbije, u okviru književnog festivala Molijerovi dani.

U konkurenciji za nagradu našla su se još tri romana koje je Akademija Gonkur izdvojila kao najbolje u prošloj godini u Francuskoj – „Bdeti nad njom“ Žan-Batista Andree, „Humus“ Gaspara Keniga i „Sara, Suzan i pisac“ Erika Renara.

Pobednički roman „Tužni tigar“ zasnovan je na istinitoj priči autorke Než Sino, koja je u najranijem detinjstvu bila žrtva incesta i nasilničkog ponašanja svog očuha, prenosi Beta.

Roman, koji predstavlja razmišljanje autorke o zlu, trebalo bi sledeće godine da bude preveden na srpski i objavljen.

Proglašenju dobitnika u Ambasadi Francuske prethodilo je završno većanje članova žirija – studenata francuskog jezika i književnosti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Većanju i proglašenju dobitnika prisustvovao je francuski pisac Andrej Makin, član Francuske akademije, dobitnik Gonkurove nagrade 1995. za roman Francusko zaveštanje, kao i frankofoni ambasadori u Srbiji i brojni predstavnici knijiževnog života Srbije.

Molijerovi dani se nastavljaju književnim susretima sa francuskim piscima Andrejem Makinom (8. i 10. maja u Beogradu, 9. maja u Novom Sadu), Majlis Besri (9. maja u Beogradu, 10. maja u Kragujevcu) i strip autorom  Kristijanom Laksom (10. maja u Beogradu, 11. maja u Novom Sadu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari