Pojavljivanje romana Davida Albaharija je uvek praznik 1Foto: Vladimir Matković/Danas

Večeras je u velikoj sali Jevrejskog kulturnog centra, predstavljen novi roman Davida Albaharija “Pogovor”, koji je objavila Čarobna knjiga.

O knjizi su govorili Nikola Petaković, Svetislav Basara, Marko Šelić Marčelo i autor David Albahari.

Albaharijevo prisustvo, koji se zbog bolesti nekoliko godina ne pojavljuje u javnosti, publika je na početku i na kraju predstavljanja knjige pozdravila dugim aplauzima. Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Urednik knjige Nikola Petaković je kazao da se David Albahari svojim novim romanom “Pogovor” vraća na stare stilske forme.

– U punom sjaju se na scenu vraća nepouzdani pripovedač, taj samozatajni junak njegovih najboljih knjiga. U ovom neuobičajenom narativu, autor nas vodi misterioznim i komplikovanim putevima afričko-evropskih odnosa, lavirintom nestalnih i neravnopravnih veza između dva sudbinski izukrštana kontinenta, kazao je Petaković.

Prema mišljenju Svetislava Basare, Albaharijev “Pogovor“ je fascinantna knjiga i najbolja koja se pojavila u poslednjih deset godina.

– Pojavljivanje svake Albaharijeve knjige je uvek praznik. Ne tražim podtekst. Dozvolio sam da pisac otkrije meni ono što ima da kaže. Kad se umešaju tumačenja, stvari se više zamagle nego što se pojasne.

Marko Šelić Marčelo je kazao da “Pogovor” sve vreme pokušava da bude apolitičan.

– Politika je kod nas prljava i teži da nas dovede do biranja strane. Stajanje po strani je opet sve suženiji prostor koji je opkoljen opredeljenošću, rekao je Marčelo.

David Albahari je rekao da je ovo njegov prvi roman koji je diktirao.

– Pogovor je neka vrsta mog odgovora na ono što nam se događa u vremenu van vremena, napomenuo je David Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari