"Pokondirena tikva" u Zaječarskom teatru 1Foto: Zaječarsko pozoriste

Iako ograničeni epidemiološkom situacijom, u jedinom profesionalnom pozorištu u Timočkoj Krajini pripremaju novu predstavu. Nakon čitajućih proba, glumački ansambl Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru predvođen rediteljkom Oliverom Viktorović Đurašković krenuo je sa probama na sceni Sterijine „Pokondirene tikve“.

– Svako vreme ima svoju „pokondirenu tikvu“, pa tako i naše vreme ima „pokondirene tikve“ bilo da su one u muškom ili ženskom obliku – kaže Olivera Viktorović Đurašković, koja, osim što režira, tumači i jednu od uloga u ovom komadu. Za nju je ovaj Sterijin komad pametna komedija iz koje se izvlači naravoučenije – pokondirena tikva je žena, radnja se dešava u Vojvodini, ali, kako to kaže rediteljka, sve je to „matrica po kojoj to može da se desi bilo gde: u Zaječaru, Negotinu, Kruševcu, Nišu, Beogradu, Subotici, Somboru, sasvim je svejedno“.

Zaječarski teatar odlikuje dobra pozorišna energija i dragoceni ansambl, smatra rediteljka i dodaje da ima finu podelu za „Pokondirenu tikvu“ a da neki glumci „koji su sada u naponu snage imaju prostora da se ‘puste'“.

– Jako mi je važno da svako od glumaca izvuče svoj maksimum, a moj zadatak je da ih navedem da se to desi. Nije zadatak reditelja samo da aranžira stvari, već da izvuče iz glumaca ono što je najbolje za komad – ističe Olivera Viktorović Đurašković ne krijući zadovoljstvo što režira „Pokondirenu tikvu“ u Zaječaru, gradu Zorana Radmilovića.

– Do kraja sezone postavićemo na scenu tri klasika: Steriju, Nušića i Šekspira. Nismo ih već prilično dugo imali na repertoaru, a naša publika to zaslužuje – kaže za Danas direktor zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić, dodajući da tradicija duga 75 godina nalaže obavezu da zaječarsko pozorište mora biti jedno od tri najbolja pozorišta u Srbiji, ako se izuzme Beograd, a ovaj teatar to treba da bude i zbog misije koju ima u istočnoj Srbiji, ali i zbog imena koje nosi.

„Pokondirena tikva“ biće spremna do sredine aprila, a premijerno će biti igrana pred publikom kada se za to steknu epidemiološki uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari