Portret i autoportret srpskih umetnika 19. i 20. veka 1Foto: Narodni muzej Kragujevac

U Umetničkoj galeriji kragujevačkog Narodnog muzeja otvorena je izložba „Ljudski lik – portret i autoportret“ (Inside Out). Autorka izložbe i pratećeg kataloga je Tatjana Milosavljević, muzejska savetnica.

Koncept ove obimne izložbe je da se kroz srpsku istoriju likovne umetnosti – od druge polovine 19. veka kroz ceo 20. vek – izborom umetničkih dela koja se čuvaju u zbirkama Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac – pokaže na koji način su se srpski umetnici bavili svojim likom i likom ljudi oko sebe, imajući u vidu sve istorijske, društvene i umetničko-estetske i stilske uticaje.

– Izložbu čine umetnička dela sa predstavama likova istorijskih ličnosti, kao i ličnosti iz oblasti kulture i društvenog života 19. i 20. veka, a koje su, svakako, neodvojive od konteksta istorijskih, društvenih i političkih dešavanja u Srbiji u određenom trenutku. U pitanju su portreti i autoportreti – kaže autorka izložbe Tatjana Milosavljević, dodajući da su poseban segment izložbe i dečiji portret, kao i izbor radova kragujevačkih autora.

Na izložbi se mogu videti portreti i autoportreti umetnika kao što su: Paja Jovanović, Đorđe Jovanović, Simeon Roksandić, Sava Halugin, Đorđe Krstić, Mića Popović, Jovan Bijelić, Zora Petrović, Miloš Golubović, Anastas Jovanović, Božidar Jakac, Milica Dinić, Mihailo Petrov, Vinko Grdan, ali i Ljubica Filipović Lazarević, Miloš S. Maksimović, Jordan Erčević, Petar Lazarević… Izloženo je preko 70 dela – 20 skulptura, 33 slike, 19 grafika i crteža.

– Ovom izložbom ne samo da predstavljamo naš bogati fond umetničkih dela i zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac, već, pored stručne javnosti, najširoj publici treba da približi kulturno-umetničko nasleđe koje nam je povereno na čuvanje – podseća Tatjana Milosavljević.

Izložba će trajati do kraja juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari