Zaposleni u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu najavili su juče da će krajem septembra stupiti u štrajk upozorenja ukoliko ne budu povećane njihove zarade koje su značajno niže od plata u svim ostalim javnim bibliotekama u Srbiji. „Prosečna julska zarada 23 radnika naše biblioteke, među kojima je većina sa visokom stručnom spremom, iznosi samo 20.

Zaposleni u Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“ u Nišu najavili su juče da će krajem septembra stupiti u štrajk upozorenja ukoliko ne budu povećane njihove zarade koje su značajno niže od plata u svim ostalim javnim bibliotekama u Srbiji. „Prosečna julska zarada 23 radnika naše biblioteke, među kojima je većina sa visokom stručnom spremom, iznosi samo 20.066 dinara, što je za 7.500 dinara manje od republičkog proseka za taj mesec. Zarade univerzitetskih biblioteka u Beogradu, Kragujevcu i Nišu su niže nego plate bibliotekara u svim ostalim javnim službama, kakve su Narodna biblioteka i biblioteke u osnovnim i srednjim školama ili ustanovama studentskog standarda. One su niže jer su osnovica i koeficijenti za obračun niži nego kod kolega u drugim javnim bibliotekama, što predstavlja kršenje Zakona o radu, kao i omalovažavanje posla kojim s bavimo“, rekla je Aleksandra Spasić, predsednica sindikata UB „Nikola Tesla“.
Na konferenciji za novinare Spasićeva je kazala da su univerzitetske biblioteke iz Beograda, Kragujevca i Niša, maja ove godine uputile dopis aktuelnom Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju povećanje osnovica i koeficijenata plata u skladu sa zakonom, ali da odgovor još nije stigao. Ukoliko se odnos države prema zaposlenima ne promeni oni najavljuju mogućnost da sudskim putem zatraže refundiranje novca koji im je „protivzakonito oduzet“. Dodala je da zarade u univerzitetskim bibliotekama nisu povećavane od marta 2001. kada su zamrznute, po odluci države. „Situaciju komplikuje činjenica da već dve godine nismo dobili ni dinar za nabavku knjiga, udžbenika i časopisa, kao ni novac za investiciono održavanje i nabavku opreme. Zbog toga naša biblioteka nema najnovije udžbenike, beletristiku i stručnu literaturu. Pošto moramo da odgovorimo na zahteve studenata i naučnih radnika, što je naš posao, intenzivirali smo međubibliotečku saradnju. Nedostajuće knjige stižu do naših korisnika iz drugih biblioteka „post ekspresom“. U toj brzoj usluzi pomažu nam biblioteka Matice srpske iz Novog Sada i Narodna biblioteka Srbije, kao i kolege iz inostranstva, posebno Nemačke. Događa se da nam te biblioteke umesto originala šalju kopije knjiga koje nam ne naplaćuju, jer znaju u kakvoj smo situaciji“, rekla je Spasić.
Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ postoji 40 godina, a osim bibliotekarskim poslom bavi se i razvojem naučno-istraživačkog rada i organizacijom predavanja i izložbi u svom prostoru. Ima fond od 80 hiljada knjiga i oko dve hiljade članova, uglavnom studenata. Godišnja članarina je samo 300 dinara, što je (više nego) nedovoljno za podmirenje elementarnih potreba ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari