Potpuna komercijalizacija kulture 1Foto: Fonet/Imre Szabo

Festival dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih neće biti održan, kao i prethodnih 13 godina, krajem januara u Sava centru, saopštili su organizatori.

„Posle trinaest veličanstvenih godina konstantnog kvalitativnog rasta i uspona, nakon svih izuzetnih doprinosa beogradskoj, srpskoj i evropskoj kulturnoj sceni, festival je, ne našom voljom ili postupcima, izložen nepremostivim teškoćama. Dovedeni smo u situaciju da moramo da pronađemo način da se njegovo postojanje nastavi u drugo vreme i na nekom drugom mestu, verujemo na proleće ove godine“, stoji u tekstu koji su potpisali Svetlana i Zoran Popović, osnivači i direktori ove manifestacije.

Festival Sedam veličanstvenih više od deceniju u najvećoj bioskopskoj sali prikazuje dokumentarne filmove. Tokom sedam zimskih dana publika ima priliku da pogleda sedam dokumentarističkih bisera nastalih u poslednjih godinu dana. Pred prepunom sala gledalaca svoje filmove su predstavljali neki najvažnijih reditelja dokumentarnih filmova današnjice.

„Od samog početka, od prvog održavanja festivala 2005. godine, sklopili smo dogovor sa Sava centrom o zajedničkoj organizaciji. Svih ovih godina ta saradnja je funkcionisala s poverenjem i entuzijazmom. Zahvalni smo svima u Sava centru koji su na različite načine svake godine nastojali i zajedno sa nama ulagali napore da se festival održava u sve boljim uslovima i na što bolji način. Povodom proslave 40 godina Sava centra 2017. godine dobili smo Povelju „za izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava centra“. Međutim, pre potpisivanja novog ugovora za 2018. godinu, na naše iznenađenje, saopšteno nam je iz uprave Sava centra da se prekida svaka dalja mogućnost ovakve saradnje. Iznoseći argument da, zbog situacije u kojoj se nalazi, Sava centar počinje da funkcioniše isključivo na komercijalnoj osnovi, što podrazumeva ukidanje suorganizacije festivala“, piše u saopštenju.

Navodi se i da je time festival preko noći dobio status bilo kog komercijalnog klijenta i ponudu korišćenja kapaciteta Sava centra uz plaćanje visokih cena zakupa, te da je „generalni direktor ove ustanove odbio bilo kakvu komunikaciju ili dijalog i uzvratio nam je apsolutnim ćutanjem i ignorisanjem“.

„Bez mogućnosti, a i bez želje da ovakve uslove prihvatimo, jer smatramo da potpuna komercijalizacija kulture znači njeno izvesno uništenje, javno iskazujemo protest protiv ovakvog tretmana festivala, ne pristajući da novac i profit budu iznad mnogo važnijih ljudskih vrednosti i potreba“, kažu Popovići uz napomenu da „ne odustaju od festivala i podjednako“, te da su „spremni da se bore“ za Sedam veličanstvenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.