Povešćemo publiku na putovanje svetom 1Foto: Mustafa Öztürk - Anadolu Agency

Treće izdanje Festivala dokumentarnog filma Aldžazire Balkans AJB počinje danas i traje do 15. septembra na internet adresi ajboc.ba. Direktor ovog uglednog festivala govori o izazovima i prinudnom seljenju festivala u virtuelni prostor.

Prethodna dva festivala su se održala u ‘normalnom izdanju’. Zbog pandemije kovid-19 treće izdanje seli se u virtuelni prostor. Nije li slogan ovogodišnjeg izdanja Voyage/Putovanje poput nekog proročanstva?

– Hahaha. Nije. Možda više kao neka želja? Zapravo, mi smo shvatili da svi filmovi koje smo dobili pričaju o putovanju. I onda smo to isto shvatili i za nas kao festival, a i za film. Putovanje mnogih je zaustavljeno. Ili odgođeno.

Neka rampa je stavljena na naša putovanja. Ali kroz filmove i naš festival mi možemo, makar malo, da dignemo tu rampu i ljude povedemo na putovanje. Od Meksika do Filipina, ili kroz životna putovanja Vahida Halilhodžića ili Josipa Broza Tita i njegovog Galeba.

Šta će publika moći da vidi na ovogodišnjem izmenjenom izdanju?

– Kao i ranije, AJB DOC kao festival je fokusiran na kvalitet, ne kvantitet. Mi više volimo deset odličnh dokumentaraca nego stotinu prosječnih, među kojima će i odlični biti izgubljeni.

Na AJB DOC-u autori su tretirani kako zaslužuju, imaju svoj prostor, intervjue, gostovanja na medijima i razgovore sa kolegama, kao i osobama iz industrije. Na svakoj projekciji autori imaju punu salu i gledaoce koji rado ulaze u razgovor sa autorom i to sa veoma dobrim i inteligentnim pitanjima.

Ove godine imamo „Midnight Family“ koji je osvojio više od 30 nagrada, uključujući nagrade na Sundanceu ili Sheffieldu; ili Caught in the Net, koji je najposjećeniji i najprofitabilniji češki dokumentarac u istoriji.

Tu je još 16 fenomenalnih filmova, ali ja mislim da je fokus ove godine na regionalnim filmovima. Film koji otvara Festival je prvijenac mladih autora, Lejle i Davorina, u produkciji najvećeg bh. portala, Klix.ba.

Novinari portala su otkrili priču, a potom napravili i film, o stočaru Džemi koji ima 45 godina, nema društvene mreže, ženu ili djecu, a u kasnim godinama otkriva ljubav prema trčanju i, bez trenera, moderne opreme ili pravih patika za trčanje, pobjeđuje na trail utrkama širom Bosne i Hercegovine.

Prateći Džemu, oni okrivaju bolnu istoriju porodice, njegove unutrašnje i vanjske borbe, ali i nevjerovatan duh i fokus na stvarima koje su mu bitne. Imamo i film Aleksandra Reljića iz Novog Sada koji otkriva detalje o montiranim političkim procesima protiv Bošnjaka Sandžaka u devedesetim godinama prošlog vijeka.

Već sam spomenuo film o Titovom Galebu Ivana Živkovića Žike, koji nam priča fascinantnu priču o brodu kojim je Tito plovio 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka (u neke više puta), prešavši 157.420 km brzinom od 12 čvorova, za što je trebalo 479 dana plovidbe.

Održana su već dva izdanja festivala AJB DOC, koliko mislite da je svojim konceptom uticao na autore u regionu?

– Mislimo da je naš festival donio dozu profesionalizma i privukao pažnju na dokumentarni film u regionu.

Naravno, već imate odlične festivale kao što je DokuFest, Beldocs, ili ZagrebDox i mi smo tu kao najmlađi član, sa svojim konceptom. Ali sa nama dolazi i televizija kao što je Al Jazeera, veliko prisustvo na društvenim mrežama, tehničke mogućnosti i izvjesnost otkupa ili prodaje filmova koji su ušli u selekciju.

Mi već imamo dosta autora koji prave filmove specijalno za premijeru na našem festivalu i jako smo ponosni na taj uspjeh u ovako kratkom periodu.

Kako će se pandemija odraziti na snimanje TV dokumentaraca?

– Već se odrazila u tome da je manje novca, da se filmovi nisu snimali jer nisu postojale objektivne mogućnosti za to (nisu radile produkcije, montaže, kamermani, tonci…), da imate ograničene platforme gdje možete plasirati svoj film.

Mislim da su tehnički problemi sada prošlost, ali finansije će i dalje biti problem. Nadam se da će autori uspjeti prebroditi ovu krizu i biti još kreativniji, a iskreno se nadam i da će oni koji bi to trebali podržati shvatiti da je u opštem interesu da ova industrija opstane i napreduje.

Hrvatski HAVC pruža solidnu podršku autorima dokumentarnih filmova, druge zemlje bi trebale raditi nešto slično.

Telefonski dokumentarac

Zaštitni znak festivala su i radionice za mlade autore iz regiona. Hoće li ih biti i ove godine?

– Da, i ove godine imamo odličnu radionicu, iako će ona biti online. U saradnji sa Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, imamo radionicu o snimanju filmova mobilnim telefonom.

Telefon je i kamera i svjetlo i mikrofon i montaža i zvuk – sve u jednom. Radionica je odlična i za ovo vrijeme i za ovo podneblje. Prijavilo se mnogo mladih autora od Vardara do Triglava, pa čak i iz Poljske, Mađarske, Amerike ili Izraela.

Najbolja ideja i projekat na kraju radionice bit će nagrađeni novim Samsung Note 20 Ultra telefonom, kao i solidnom novčanom nagradom. Trening će se odvijati putem Zoom platforme sa 20 aktivnih učesnika, ali i većim brojem onih koji će moći pratiti predavanja, ali ne i aktivno učestvovati u njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari