„Povratnik“, epski vestern Alehandra Injaritua, nominovan je u čak 12 kategorija za nagradu Oskar, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu – Leonardo Dikaprio, ali i sporednu mušku ulogu – Tom Hardi. Veliki broj nominacija – deset, odnosno sedam – imaju i „Pobesneli Maks: Auto-put besa“ i „Marsovac“. Ova dva blokbastera nominovana su i za najbolji film, uz pomenutog „Povratnika“, ali i ostvarenja: „Spotlight“, „Opklada veka“, „Most špijuna“, „Soba“ i „Bruklin“.

Pored Injaritua, koji je prošle godine dobio Oskara za film „Čovek ptica“, u konkurenciji za najbolju režiju su i: Adam Mekej („Opklada veka“), Džordž Miler („Pobesneli Maks“), Tom Mekarti (Spotlight) i Leni Abramson (Soba), koji nije bio među nominovanim tokom dosadašnje sezone nagrada.

Iako je među filmskim kritičarima viđen kao jedan od favorita za priznanje Oskar, film Teda Hejsa „Kerol“ izostao je iz nekih od glavnih kategorija. Kejt Blančet i Runi Mara nominovane su za najbolje glumice (za glavnu i sporednu žensku ulogu), a još četiri nominacije „Kerol“ je ostvarila u nekim manje popularnim kategorijama (najbolji originalni scenario, muzika, kamera, kostim).

Pored Blančet najbolje glavne ženske uloge ostvarile su i: Bri Larson („Soba“), Dženifer Lorens („Džoj“), Serše Ronan („Bruklin“), ali i Šarlot Rempling, koja nije imala mnogo sreće tokom dosadašnje sezone nagrada u Americi, iako je već dobila evropskog Oskara za film „45 godina“. Među njihovim kolegama nije bilo iznenađenja. Najbolji glumci su: Leonardo Dikaprio („Povratnik“), Met Dejmon („Marsovac“), Majkl Fasbender („Stiv Džobs“), prošlogodišnji laureat i oskarovac Edi Redmejn („Dankinja“) i zvezda serije „Čista hemija“ Brajan Kranston („Trumbo“).

Najbolju mušku sporednu ulogu ostvarili su: pomenuti Hardi („Povratnik“), nedavno nagrađen Zlatnim globusom Silvester Stalone za lik ostarelog Rokija u filmu „Krid“, zatim Kristijan Bejl („Velika opklada“), Mark Rajlans („Most špjuna“) i Mark Rafalo („Spotlight“). Pored Runi Mare najbolje glumice u sporednim ulogama su i: Dženifer Džejson Li („Podlih osam“), Kejt Vinslet („Stiv Džobs“), Alisija Vinkander („Dankinja“), kao i Rejčel Mekadams („Spotlight“).

Iznenađenje ovogodišnjih nominacija za Oskara je i izostanak filma Kventina Tarantina „Podlih osam“. Pored Džejson Li, nominovan je još kompozitor Enio Morikone za najbolju muziku, dok Tarantino nije među najboljim scenaristima. Za najbolji scenario nije nominovan ni Aron Sorkin za filma „Stiv Džobs“, iako je nedavno nagrađen Zlatnim globusom.

U kategoriji najboljih adaptiranih scenarija nominovani su: „Opklada veka“, „Bruklin“, „Kerol“, „Marsovac“, „Soba“, a za najbolji originalni scenario: „Most špijuna“, „Ex Machina“, „U mojoj glavi“, „Spotlight“ i „Pravo iz Komptona“.

„U mojoj glavi“ je i jedan od najboljih animiranih filmova, uz „Anomalisa“, „Ovčica Šone“, „Boy and the Wild“ i „When Marnie Was There“, a najbolji dokumentarni: „Ejmi“, o tragično preminuloj pevačici Ejmi Vajnhaus, „Pogled tišine“, nastavak priče o genocidu u Indoneziji Džošue Openhajmera, „Cartel Land“, o meksičkim kartelima smeštenim s druge strane američke granice, „What Happened, Miss Simone?“, o legendarnoj pevačici Nini Simon, i „Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom“, koji govori o demonstracijama u Ukrajini tokom zime 2013/14. godine.

Očekivano među filmovima snimljenim van engleskog govornog područja za Oskara se nadmeću: mađarski „Šaulov sin“, francusko-turski „Mustang“, jordanski „Vuk“, koji je inače pobednik prošlogodišnjeg Festa, kolumbijski „Zagrljaj zmije“ i danski „Rat“.

Dodela nagrada Američke akademije, 88. po redu, biće održana 28. februara u Los Anđelesu, a domaćin će biti komičar Kris Rok.

Bela tradicija

Oskar i ove godine nastavlja „belu“ tradiciju. Ni ovaj put među nominovanima se nisu našli glumci, reditelji, scenaristi tamnije put, čak ni Idris Elba, koji je za ulogu u filmu „Beast of No Nation“ među kritikom proglašavan za jednog od glavnih favorita za Oskara. Čak su i scenaristi filma „Pravo iz Komptona“ belci, dok ekipu filma „Krid“ predstavlja Silvester Stalone. Jedini Afroamerikanac koji će se naći na bini biće, kako se ističe, američki novinar i voditelj Kris Rok.

Tri, dva, jedan

Po svemu sudeći izgleda da će ovo konačno biti godina u kojoj će Leonardo Dikaprio poneti kući Oskara. Ako se isto dogodi i njegovom reditelju Alehandru Injaritu, biće to drugo priznanje za dve godine, budući da je i prošle godine za film „Čovek ptica“ proglašen najboljim. Daleko zanimljivije biće ako direktor fotografije „Povratnika“ Emanuel Lubeski bude nagrađen treći put u poslednje tri godine, jer je slavni Čivo priznanje poneo i za film „Gravitacija“ Alfonsa Kuarona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari