Pozorišni festival “Dani Zorana Radmilovića” od 16. do 23. oktobra u Zaječaru 1Foto: Promo

Najnovija zbrika pesama Adama Puslojića, književnika i književnog prevodioca Teslamentarno biće predstavljena večeras u Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru.

Osim autora, učesnici “Pretfestivalske večeri nove poezije Adama Puslojića” biće i Bratislav Milanović, Vidak Maslovarić, Dejan Mastilović, Tomislav Mijović, Vlasta Mladenović, Dragoljub Firulović, Višeslav Živanović, Zoran Marinović , a Puslojićeve stihove će kazivati glumci zaječarskog pozorišta Viktorija Arsić i Miloš Đuričić.

Predstavljanjem Puslojićeve najnovije knjige praktično započinju ovogodišnji “Dani Zorana Radmilovića”  pozorišni festival koji se u rodnom gradu barda srpskog glumišta organizuje bezmalo tri decenije.

Zaječarski teatar kao organizator ovogodišnjim festivalom dokazuje da umetnost može da nastaje i tokom pandemije.

U osam festivalskih dana biće izvedeno 15 pozorišnih predstava u glavnom festivalskom programu i na Festivalu malih pozorišnih formi, kao i desetak drugih dešavanja: promocije knjiga, izložbe slike, okrugli stolovi, projekcije filmova… Prva predstava su nagrađivane Žene iz Troje, prošlogodišnja koprodukcija zaječarskog i Narodnog pozorišta Priština, Dunav festa i Antika festa kojom sutra veče započinje glavni festivalski program.

Do sledećeg petka publika u teatru u Zaječaru biće u prilici da vidi komad Ovaj će biti drugačiji u režiji  Đurđe Tešić Ateljea 212, Smederevo 1941.  Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada autorke i rediteljke Ane Đorđević, predstava 1789. Narodnog pozorišta Niš autora i reditelja Hadi Kurića.

Oktobarska premijera Beogradskog dramskog pozorišta, predstava  Ružni, prljavi, zli u režiji Lenke Udovički na programu je u sredu, a dan kasnije Jugoslovensko dramsko pozorište izvešće komad Zašto je poludeo gospodin R?

Ove godine Narodno pozorište Republike Srpske na Danima Zorana Radmilovića igraće Zločin i kaznu u režiji Dušana Petrovića, a festival će zatvoriti praizvedba predstave Kazabalkan u dramataruškoj obradi i režiji Irfana Mensura koji će glumci zaječarskog teatra izvesti u čast nagrađenih.

Treći festival malih pozorišnih formi otvoriće praizvedba zaječarskog teatra, monodrama Čučuk Stana po tekstu i u režiji Željka Hubača u tumačenju Nataše Petrović.

Dragan Boža Marjanović je režirao i igra DR Felera, a Dragana Jovanović i Bratislava Milić tumače uloge u komadu Nadežda Petrović – autoportret u množini, Ecija Ojdanić iz Kazališta Moruzgva igra u Vla-vla-vlajland cabaretu, a Monika Romić u predstavi Život je loto.

Pored predstava u dva festivalska programa, publika Dana Zorana Radmilovića videće i ovogodišnju premijeru zaječarskog teatra Bliži nebu po tekstu i u režiji Željka Hubača i Komediju ometenu u razvoju Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine.

-Ovogodišnji festival je odličan uvod u sledeću godinu, godinu jubileja. Naime, iduće godine biće organizovani 30. Dani Zorana Radmilovića, a jedino profesionalno pozorište u Timočkoj Krajini, pozorište “Zoran Radmilović” navršiće 75. godina postojanja. Što se tiče ove “nove normalnosti” u kojoj živimo i ovaj pozorišni festival pokazuje da pozorišta nisu žarišta korone, već umetnosti, slobodnog duha i umetničkog promišljanja, a deviza pod kojom se festival odvija “umetnost je esencija lepote koja od zla treba da nas brani” savršeno se uklapa u aktuelni trenutak. – kaže za Danas direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić.

U okviru pratećeg programa festivala sutra će biti organizovan okrugli sto na temu Umetnost kao terapija, a govoriće Aleksandar Milosavljević i Nebojša Bradić, a pre svečanog otvaranja na kome će o Zoranu Radmiloviću besediti Enver Petrovci, kod spomenika zaječarskom glumcu besediće pesnici.

U subotu će u Narodnom muzeju u Zaječaru biti otvorena izložba slika Selene Vicković, vanredne profesorke na Fakultetu primenjenih umetnosti inače sestričine Zorana Radmilovića kome je pak, kolega glumac, Milan Caci Mihailović posvetio knjigu Uspomenar 4 – Zoran 2020. čija je promocija predviđena u okviru festivala.

Tokom Dana Zorana Radmilovića biće predstavljena i roman Rubikova kocka Saše Radonjića i prikazan dokumentarni film o glumcu Desimiru Desku Stanojeviću.

U skladu sa preporukama i merama nadležnih broj ljudi u poozorišnoj sali je ograničen na 150, računajući tu ne samo publiku, već i glumce i tehničku ekipu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari