Pred Zrenjanincima izložba crteža iz Pariskog metroa 1Foto: D.T.

Zrenjaninci će videti izožbu „Sortie – rukopis u džepu“ likovnog umetnika Dragana Trajkovskog, u Galeriji Aluz.

Izložbu čini pedeset diptiha u kombinovanoj tehnici, rađenih u Pariskom metrou, gde se vidi znak „sortie“ ili izlaz, a prema objašnjenju autora, radi se o vizuelnom dijalogu sa pričom „Rukopis nađen u džepu“ Hulija Kortasara čiji junak radnju svog autodestruktivnog scenarija postavlja u pariski metro, kreirajući bezizlazni lavirint sačinjen od apsurdnih zadataka i pravila nametnutih samome sebi.

„Svaki diptih nastaje na dve naspramne stranice skicen bloka, gde je na poleđini pre početka crtanja upisan naziv stanice i smer voza, a u trenutku odlaska voza zapisuje se vreme kada on nestaje u tunelu i oslobađa odabrani prizor prazne stanice, koji se frenetično crta u roku od par minuta dok se ne pojavi sledeći voz“, opisao je autor svoje radove.

Kako je naveo, ovaj ciklus je realizovan na liniji pariskog metroa broj 2, koja ima 25 dvosmernih stanica koje su crtane u oba smera, što čini ukupno 50 crteža.

Dragan Trajkovski rođen je 1966. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a u sekciji proširenih medija od 2010. U statusu samostalnog umetnika je od 2013.

Otvaranje izložbe je u petak, 28. aprila u 19 časova, a radovi će biti izloženi do 12. maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari