Predavanje „Kako pamtimo holokaust u Srbiji?” u SKC-u Kragujevac 1Foto: SKC Kragujevac Promo

 

U petak, 26. januara u 19 sati u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu održaće se predavanje na temu „Kako pamtimo holokaust u Srbiji?”. Predavač je dr Olga Manojlović Pintar sa Instituta za noviju istoriju Srbije.

Ove godine Srbija obeležava osam decenija od završetka Drugog svetskog rata. U tom dugom periodu, sećanje na ratne žrtve je predstavljalo jednu od ključnih tačaka politike istorije i važan reper kulture sećanja – kako jugoslovenske socijalističke zajednice tako i savremenog srpskog društva.

Sećanje na stradanje Jevreja je, u tom kontekstu, uvek odražavalo ali ne retko i usmeravalo kulturne tokove i politička dešavanja i konsekventno uticalo na ideološke okvire i vrednosne sadržaje, navode organizatori predavanja iz kragujevačkog SKC-a.

Po njihovim rečima predavanje će ukazati na ključne prenosioce sećanja na Holokaust u Srbiji od 1944/45. godine do današnjeg dana – na jevrejske opštine, udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i udruženja logoraša koji su preživeli rat kao i na naučna istraživanja i umetnička promišljanja koja su bila fokusirana na fenomen sećanja, odnosno zaborava zločina Holokausta.

Izlaganje u Studentskom kulturnom centru je uvod u seriju predavanja o Holokaustu u Srbiji u okviru multidisciplinarnog programa Studije Holokausta koji organizuje i vodi Centar za studije sećanja Univerziteta u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari