Predstave Ateljea 212 u kolažima Veljka Mihajlovića 1Foto: Zaječarsko pozorište

Zahvaljujući Veljku Mihajloviću, slikaru Ateljea 212 i njegovim kolažima, festivalska publika „Dana Zorana Radmilovića“ može da se „preseli“ u čuveno beogradsko pozorište čiji član je bio i Zoran Radmilović.

Naime, sinoć je u okviru pratećeg programa jubilarnog pozorišnog festivala otvorena samostalna izložba kolaža sa glumcima iz predstava Ateljea 212 Veljka Mihajlovića, koji za sebe, u šali, kaže  da nije slikar Ateljea 212, nego stalni član bifea Ateljea.

-Pre dve godine kada se približavala moja 212. samostalna izložba mislio sam da je primereno da tu izložbu priredim u Ateljeu 212, pa je onda bilo normalno da napravim nešto što ima veze sa Ateljeom. To su scene iz predstava  koje sam ja gledao ili učestvovao u  njima – objasnio je sinoć na otvaranju izložbe njen autor.

Mihajlovićevi prijatelji i „kolege iz bifea Ateljea 212“, Milan Caci Mihailović i Aljoša Vučković govorili su sinoć o njegovom radu. Prema rečima Aljoše Vučkovića sama tehnika kolaža ima nečeg što po asocijaciji podseća na pozorište – nečeg bezazlenog, dečijeg, nečeg od igre. I zato se čini da slikar nije slučajno za svoj doživljaj pozorišta odabrao baš ovu tehniku, kazao je Vučković.

-Кao što su i prizori predstavljeni na kolažima pomešani kao špil karata: jedna za drugom su poređani kolažni prizori koji asociraju na predstave Ateljea odigrane u bliskoj i davnoj prošlosti. To nam sve ukazuje na kompaktan doživljaj slikara i njegovo autentično likovno tumačenje pozorišne stvarnosti –  rekao je na otvaranju izložbe Aljoša Vučković. 

-Razmišljajući o ovoj izložbi , setio sam se kako je nekome Radmilović dao intervju. Pitali su ga zašto ne promeni pozorište, a on je rekao da u Ateljeu 212 nema mržnje, ima poneka mržnjica, ali to se ne računa, te mu zato ne pada na pamet da ide odatle. Mi smo živeli u Ateljeu kao u porodici. Trudili smo se uvek da obradujemo onog drugog bez obzira da li je to bio Zoran glumac, da li je to bio Pera Struja električar ili Ben Кvik dekorater –  ispričao je Milan Caci Mihailović i u čast dugogodišnjeg člana bifea „Ateljea 212“ i srpskog slikara Velje Mihajlovića pročitao je, iz svoje zbirke pesama za decu, pesmičuljak „Šareni čika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari