Premijera Pjacoline tango-operite "Maria de Buenos Aires" u Kragujevcu 1Foto: Miloš Dašić

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru, u sredu u 20 sati biće izvedena premijera tango-operite „Maria de Buenos Aires” čuvenog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, u režiji Petra Lukića i produkciji Opere Nova Kragujevac.

Po rečima Miljana Beolice, producenta Opere Nove izraz tango-operita je skovao sam Pjacola sa svojim prijateljem Fererom za ovo svoje muzičko-scensko delo.

– Dobri poznavaoci Pjacolinog rada zauzimaju stav da je tango-operita „Maria de Buenos Aieres” verovatno njegovo najbitnije delo koje je stvorio oslanjajući se smelo na svoje iskustvo ali i poštujući tradiciju. Ovo avangardno umetničko delo za koje je libreto pisao Horacio Ferer je nadrealna priča inspirisana urbanom legendom o nesrećnoj Mariji rođenoj u siromašnom predgrađu Buenos Airesa, kaže Beolica.

Po njegovim rečima njena priča je u osnovi metafora.

– Govori o godinama siromaštva, nade, ugnjetavanju diktatorske države i preporodu duha samog društva, ističe on.

Premijera Pjacoline tango-operite "Maria de Buenos Aires" u Kragujevcu 2
Foto: Promo

To je priča i o tangu – njegovom umiranju i vaskrsenju, prožeta tugom, ljubavlju, nežnošću, strašću, besom ali i verom u život.

Autori povlače paralelu između sudbine Isusa Hrista i Marije iz Buenos Airesa, ali ona je i sam grad, žena, tango, posrnulo društvo siromašno duhom…

– Muzika i tekst nas obuzimaju i vode do same granice ambisa gde više nema materijalnog, nema bola i gde sve počinje iznova da se stvara – novo i čisto, ističe Beloica.

Za njega je Pjacolina Marija sama umetnost, ono što nas održava živim i drži podalje od ambisa iskušenja da se pretvorimo u senke našeg sopstvenog preživljavanja.

– Ona iznova oživljava, još jača, prosvetljujući naše živote i vraćajući nas istinskoj ljudskosti, smatra on.

Glavne uloge u tango-operiti tumače: Zorica Beloica, Čedomir Štajn i Aleksandar Mišović uz podršku tango ansambla i hora Opere Nove.

Producent dela „Maria de Buenos Aieres” je Miljan Beloica, reditelje je Petar Lukić, dirigent Nemanja Mitrašević, scenograf Ana Kolbianova a kostimograf Alina Linjkova Veljković.

Zanimljivo je da je Opera Nova od svog osnivanja pre četiri godine uspela da u Kragujevcu koji nema opersku scenu i koncertnu dvoranu, realizuje već četiri operske premijere sa preko 15 repriza za koju se uvek traži karta više, što jasno govori o želji, entuzijazmu i umetničkom kapacitetu sa jedne strane i potrebi publike za daljim kulturološkim razvojem i kvalitetnim umetničkim sadržajem.

Prva repriza tango-operite „Maria de Buenos Aieres” biće održana u nedelju 25.1 decembra od 20sati u Knjaževsko-srpskom teatru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari