O nepravdi i fenomenu solidarnosti koji, u ovom vremenu, prepoznajemo kao čudo : Premijera predstave "Strah u operi" u Ateljeu 212 1Foto: Boško Đorđević

Premijera komada „Strah u operi“ prema tekstu Jelene Mijović, po motivima priča Dina Bucatija, u režiji Ivana Vukovića i glumačkoj podeli Svetlana Ceca Bojković, Jelena Đokić, Dragana Đukić, Milica Trifunović, Suzana Lukić i Nenad Ćirić, Tihomir Stanić, Vladislav Mihailović , Luka Grbić,Irena Popović, Bojan Žirović, održaće se 1. marta od 20 sati na Velikoj sceni „Mira Trailović“ u pozorištu Atelje 212.

Dino Bucati poznati je italijanski pisac prepoznatljiv po bogatoj imaginaciji, poigravanju apsurdom i nadrealnim situacijama koje pripadaju sferi fantastike.

Komad Jelene Mijović inicijalno preuzima motive iz nekoliko priča Dina Bucatija (Sveci, Jaje, Strah u Skali, Devojka koja propada) zadržavajući elemente apsurda, obogaćujući ih satirom na račun ljudskih slabosti, ali i afirmišući snagu ljubavi.

Tokom premijerne večeri, na Dan Svetog Markolina, dok se u operi na pozorišnoj sceni događaju biblijske priče, foaje postaje pozornica drame u kojoj se odvija klasna borba između gradske elite i čistačice koja štiti svoje dete.

Istovremeno, Sveti Gančilo, tek proglašeni svetac, prolazi kroz egzistencijalnu krizu, pitajući se koja bi mogla da bude svrha njega kao sveca.

O nepravdi i fenomenu solidarnosti koji, u ovom vremenu, prepoznajemo kao čudo : Premijera predstave "Strah u operi" u Ateljeu 212 2
Foto: Boiško Đorđević

Strah u operi je priča o nepravdi, ali i o evropskoj istoriji u kojoj još uvek odzvanja eho nacizma, o uzrocima dekadencije društva, nedostatku ljudskosti, nespremnosti savremenog čoveka da prepozna tuđe patnje i fenomenu solidarnosti koji, u našem vremenu, prepoznajemo kao čudo.

Nakon veoma uspešne predstave Ova će biti ista, ovo je druga režija Ivana Vukovića u Ateljeu 212.

U autorskom timu predstave su i dramaturškinja Isidora Milosavljević, lektor Đorđe Marković, scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Velimirka Damjanović i kompozitorka Irena Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari