Premijera „Uspomene na ’Crvenu Zastavu’” u kragujevačkom Teatru 1Foto: Petar Miljković

U utorak, 3. maja u 20 sati ansambl Knjaževsko-srpskog teatra premijerno će izvesti predstavu „Uspomene na ’Crvenu zastavu’” po tekstu Milovana Mračevića u režiji Aleksandra Lukača.

Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostimografiju Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković Trnda.

U predstavi igraju: Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.

– Pre dvadesetak godina razgovarao sam sa čovekom koji je radio u Zastavinoj namenskoj proizvodnji o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu: „Srušila se čitava jedna civilizacija”, kaže autor tekata Mračević.

Bila je to rečenica koja ga je od tada proganjla i ima mnogo veze sa njegovom odlukom da napišem komad o čoveku koji je prevaren da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala.

Premijera „Uspomene na ’Crvenu Zastavu’” u kragujevačkom Teatru 2
Foto: Promo

Pisac Milovan Mračević je prevashodno istoričar koji dramski oblikuje svoja istraživanja.

– U slučaju „Uspomena na ’Crvenu zastavu’” on svesno otvara svoje istorijski precizno delo interpretaciji i čitanju koje umnogome zavisi od sećanja. Naravno, zavisno od godišta učesnika ali i posmatrača, ta sećanja su izvorna ili sekundarna, prepričana, anegdotalna, i nadasve nepouzdana. Kao takva, ona paradoksalno dovode u pitanje istorijske činjenice i nameću zaključke o našoj, ne tako davnoj prošlosti, zasnovane na shvatanju naše sadašnjosti, smatra redidelj predstave Aleksandar Lukač.

A ta sadašnjost, po njemu, je prevashodno obojena egzistencijalnim strahovima od kojih se, barem u ovoj predstavi, nudi utočište u varljivoj udobnosti nostalgije.

Za direktora kragujevačkog pozorišta Mladena Kneževića, repertoarska produkcija Knjaževsko-srpskog teatra se realizuje u punom kapacitetu budući da su za tri meseca izveli tri premijere, a jedna od njih je i „Uspomene na ’Crvenu zastavu’”.

– Posebno mi je drago da je reditelj ove predstave Aleksandar Saša Lukač ponovo u Knjaževsko-srpskom teatru sa kojim imamo višedecenijsku uspešnu saradnju. Podsećamo da je jednu od naših najznačajnih predstava „Ruženje naroda u dva dela” Slobodana Selenića, sada već davne 1988. godine, režirao upravo Lukač, podseća Knežević.

Premijera „Uspomene na ’Crvenu Zastavu’” u kragujevačkom Teatru 3
Foto: Petar Miljković

Po njemu kragujevačko pozorište premijerom predstave „Uspomene na ’Crvenu zastavu’” koja je i praizvedba doprinosi realizaciji repertoarskih ciljeva ove kuće koji su pored klasičnog repertoara usmereni i na predstave koje pripadaju savremenom dramskom stvaralaštvu.

Reprizna izvođenja predstave su 5., 17. i 31. maja.

Više vesti iz ovog gada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari