Premijerna obnova "Bastijena i Bastijene" 1Foto: Nikkaphotoworks

Povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade, a u okviru obeležavanja 70 godina Saveta Evrope, u Narodnom pozorištu u Beogradu – na sceni „Raša Plaović“ prekosutra u podne održaće se premijerna obnova Mocartove opere „Bastijen i Bastijena“ u režiji Ane Grigorović, a pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Premijernu obnovu zajedno sa sa v. d. upravnika NP Ivanom Vujić gledaće i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šid, a prva repriza obnovljene prve Mocartove opere, koju je komponovao kao 12-godišnjak, biće u nedelju, 24. marta, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u NP.

Prema rečima Ivane Vujić, obnovljena produkcija ovog Mocartovog dela utire „geostrateške puteve kulturne politike NP“, jer je ova predstava početak najavljene nove programske linije nacionalnog teatra sa obnovama i premijernim izvođenjima kratkih kamernih opera, u čije će izvođenje biti uključene direkcije Opere i Drame. U „Bastijenu i Bastijeni“ gostuje glumica Bojana Bambić, kojoj će ovo biti prva premijera posle pet godina. Ivana Vujić najavila je da će u sledećem projektu NP učestvovati 20 umetnika koji su više od pet godina van scene, a što će tiče „Bastijena i Bastijene“, ovu opera očekuju inostrana gostovanja – u Srpskom kulturnom centru u Parizu, Dečjem muzeju u Beču, kao i u Carigradu, povodom 140 godina uspostavljanja srpsko-turskih diplomatskih odnosa, gde će biti izvedeni zajedno sa Konjovićevom operom „Koštana“, čija je premijera najavljena za 8. jun.

Prema rečima direktora Opere NP Jasmine Trumbetaš Petrović, ova umetnika kuća će, po ugledu na svet, premernom obnovom „Bastijena i Bastijene“ početi edukaciju mlade publike uzrasta od dve do 12 godina, a ovu produkciju obeležiće i prvo istraživanje mlade publike na kome će raditi „mladi pozorišni eksperti“. Autor projekta je Ana Konstantinović, koja je juče objasnila cilj programa razvoj dečjih interesovanja za pozorište, uspostavljanje navike odlaženja u pozorište i bolje razumevanje pozorišta.

Obnovljena produkcija „Bastijena i Bastijene“ je interaktivna predstava za decu, u kojoj glavni junaci, da bi proverili svoju ljubav, koriste i društvene mreže koje ih podjednako zbližavaju i udaljavaju. „Adaptacija libreta radi približavanja zapleta deci i mladima, kao i ubacivanje edukativnih delova kroz novi lik Koline imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom“, kažu u NP.

Na premijernoj obnovi u predstavi pevaju i igraju: Mina Gligorić, Siniša Radin, Edit Makedonska, Snežana Dragićević, Aleksandar Popović, Siniša Jovanović i Duško Nenadović. U nedelju na sceni „Raša Plaović“ u „Bastijenu i Bastijeni“ nastupaju: Milica Lalošević, Slobodan Živković, Miloš Milojević, Vesna Jansensen, Uroš Jović, Mirko Crnojević, Jasmina Vrnabić Marija Lazić. Scenografiju je kreirala Jasna Saramandić, a kostime Katarina Grčić.

Volfgang Amadeus Mocart je „Bastijena i Bastijenu“ komponovao 1768. kao „zingšpil“ – komičnu operu u jednom činu. To je navodno bila narudžbina bečkog lekara Franca Mezmera, kasnije jednog od Mocartovih likova u parodiji „Tako čine sve“ („Cosi fan tutte“), kao satira na tada popularan „pastoralni“ žanr. Libreto na nemačkom napisali su: Fridrih Vilhelm Vajskern, Johan Hajnrih Fridrih Miler i Johan Andreas Šahtner.

U programu Saveta Evrope

– Savet Evrope, kao najstarija evropska institucija, slavi 70 godina postojanja. Srbija je uključena zajedno sa 47 zemalja, koliko u ovom trenutku SE ima članica, u program proslave. Na poziv da neka od naših ustanova ili nekih naših programa bude predstavnik i dobije logo SE, jedna od prvih ideja, kada smo se konsultovali sa upravom Narodnog pozorišta, bila je da to, upravo, bude ova predstava, zato što je posvećena deci. S obzirom na to da SE u svom širokom programu ima očuvanje demokratskih sloboda, ljudskih prava, kao i prava dece, zajednički je procenjeno da je ovo dobar program koji Srbiju može predstaviti na vrlo visokom nivou – rekla je Jagoda Stamenković iz Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije.

„Lagarije“ u Kotoru

Kotor – Povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade u Kulturnom centru Kotora 20. marta pod sloganom „Povedite dijete u pozorište, danas!“ biće izvedena pozorišna predstava „Lagarije – čas o surogatu“. Reč je o predavanju-performansu namenjenom deci od 10 i više godina, koji je urađen prema motivima animiranog filma iz 1961. „Surogat“ Dušana Vukotića. Autorski i izvođački tim čine: reditelj i vizuelni identitet Mirko Radonjić, kompozitor Nina Perović i Marija Backović, asistent reditelja. Predstava je koprodukcija KC „Nikola Đurković“, Kotorskog festivala pozorišta za decu, u partnerstvu sa Dramskim studijom „Prazan prostor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari