Preminuo Petrit Imami 1

Dramaturg i književnik Petrit Imami preminuo je u Beogradu, saopštio je direktor izdavačke kuće Samizdat B92 Veran Matić.

Imami je autor kapitalnog dela „Srbi i Albanci kroz vekove“, iz kojeg svako može da nauči nešto više o odnosima Srba i Albanaca od trenutka kada su se prvi put susreli do današnjih dana, naveo je Matić.

Petrit Imami rođen je 11. septembra 1945. u Prizrenu. Zbog potrebe za prevodiocima s albanskog jezika, njegova porodica se s Kosova iste godine preselila u Beograd. Diplomirao je 1974. dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV (danas Fakultet dramskih umetnosti), gde je od 1996. godine bio redovni profesor.

Autor je scenarija za televizijsku seriju i igrani film „Vetar Hrast“ (1979), TV Prištine i Kosovo-filma, koji su rađeni po motivima istoimenog romana albanskog književnika Sinana Hasanija.

Nagrađen je Zlatnom arenom za scenario na Pulskom festivalu 1979. godine. Kao dramaturg sarađivao je na jednom broju TV drama i dokumentarnih emisija koje je snimila TV Priština. Sedamdesetih godina prošlog veka objavljivao je stručne članke i kritike o filmu u kosovskom listu za književnost i kulturu „Fjala“.

Objavio je Filmski i TV englesko-srpski rečnik, Beogradski frajerski rečnik i Dramaturgiju igranog filma.

Prvo izdanje knjige Srbi i Albanci kroz vekove objavljeno je 1998. (najveći deo tiraža zaplenjen je kada je okupiran Radio B92 koji je bio izdavač, za vreme bombardovanja Jugoslavije), drugo dopunjeno 2000. godine, a trotomno istoimeno delo Samizdat B92 je objavio u 2016. i 2017. godini.

Živeo je u Beogradu sve do svoje smrti. Oženjen je dr Nailjom Malja-Imami, docentom na Katedri za albanologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu. Imaju sina Aurelja.

Ispraćaj Petrita Imamija je u subotu u 14 časova na Novom groblju u Beogradu.

„Može se reći da su Srbi i Albanci kroz vekove Petritovo životno delo, ali i životno delo svih nas koji nastojimo da upoznamo jedni druge, da naučimo nešto više o odnosima Srba i Albanaca od trenutka kada su se prvi put susreli do današnjih dana. Pisao je Petrit svaku od ovih knjiga ništa ne prećutkujući, bez samocenzure, dopunjavajući svoj tekst iz najrazličitijih izvora, nastojeći da predoči faktografiju sa svake strane, bez nametanja zaključaka“, naveo je Matić.

Kao i Bekim Fehmiu, i Petrit Imami je intimno patio zbog sukoba i zla načinjenog poslednjih decenija, to činjenje zla izjedalo ga je iznutra, dodao je on. „U isto to vreme, Petrit je strasno proizvodio delo koje će svojim sadržajem, objektivnošću, sveobuhvatnošću, kompetentnošću biti osnova na kojoj je moguće i neophodno graditi odnose između dva naroda na bogatom nasleđu, kao da je stalno želeo da dokaže da nismo toliko loši kao ljudi, kao što sami stvaramo predstavu o nama kroz nasilje i mržnju“.

Matić je rekao da su nasleđe Petrita Imamija, njegova arhiva, rukopisi, dovršena i nedovršena dela zajedničko nasleđe. „I Srbi i Albanci morali bi da to nasleđe iskoriste na najbolji mogući način sa nastojanjem da se ispune plemeniti napori koje je u naše odnose uložio Petrit. Zbog toga bi što pre trebalo stvoriti instituciju koja će na najefikasniji način učiniti dostupnim sva bitna dela i građu koji su nastali iz pera Petrita Imamija“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari