Priprema triler predstave "Osam žena" u Zrenjaninu 1Plakat nove predstave "Osam žena"

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ završavaju su pripreme nove predstave po triler romanu Roberta Tomasa „Osam žena“, koju režira Tara Manić.

Rediteljka je diplomac Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa Alise Stojanović i Igore Vuka Torbice, bila je student generacije a do sada je za svoj rad osvojila deset nagrada.

Kako prenosi Informativni portal 021, rediteljka Tara Manić odabrala je emancipatorski pristup novom komadu koji režira.

-Trenutno imam priliku da o ženskom biću i problemima progovaram kroz jedan od retkih komada pisan za žene, u kom je čak osam ženskih likova. Mislim da je već sam odabir ovog komada subverzivan u odnosu na srpsku repertoarsku politiku, u kojoj gotovo dominantno preovlađuju komadi za muškarce – izjavila je o predstavi rediteljka Tara Manić.

O detektivskom žanru, zapravo popularnoj triler verziji kaže da je izazov jer je u teatru kod nas do sada bila prisutna samo kao eksperiment.

– Ono što bih volela da postignem u tretiranju trilera u našoj predstavi, a po ugledu na skandinavske serije, jeste oštrina, britkost, preciznost glumačkog izraza i ubojitost. U našoj predstavi se kao jako sredstvo u istrazi koristi humor, tako da će i to izdvajati naš specifičan komični triler od skandinavskih – navodi Manićeva.

Kako kaže, u procesu rada sa dramaturgom Vukom Boškovićem iz teksta su izostavljene prevaziđene predrasude prema ženama, a radikalno je izmenjen i piščev kraj.

-Po tom pitanju smo morali da budemo izrazito pažljivi, posebno jer je slika polova u komadu crno bela, osam žena se sumnjiči za ubistvo jedinog muškarca u komadu – objasnila je Tara Manić.

Premijera predstave „Osam žena“ u Narodnom pozozrištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu zakazana je za 15. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari