Priznanje ”Stefan Prvovenčani” uručeno Nebojši Bradiću 1Foto: Vladimir Marković

Tribinom ”Kulturna diplomatija”otpočelo je završno veče ovogodišnjih Raških duhovnih svečanosti.

O ovoj temi govorili su Bojan Munjin, Bora Dimitrijević i Dejan Papić. Sagovornici su ukazali na činjenicu da je u ”Titovoj Jugoslaviji budžet za kulturu iznosio šest odsto, a da danas iznosi 0,6 odsto”.

Rečeno je da jasne državne strategije nema i da je mnogo toga o prepušteno entuzijazmu pojedinaca i potezanju ličnih veza i  kontakata.

Bora Dimitrijević je pohvalio timski rad koji je doveo do toga da se lokalitet Feliks Romulijana uvrsti na Uneskovu Listu svetske kulturne baštine.

Osnivač i vlasnik Lagune Dejan Papić je napomenuo da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj se knjižare ne zatvaraju nego otvaraju.

Prema njegovom mišljenju plasmanom domaćih autora u svetu bave se izdavači pojedinačno i prisetio se nastupa njegove izdavačke kuće na zagrebačkom Sajmu knjiga Interliber gde su se reakcije tamošnjih posetilaca svodile da pitanje zašto ranije nisu izlagali u Zagrebu.

Novinar i pozorišni kritičar, selektor Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu Bojan Munjin je kazao da Festival želeo da pozove ljude da gledaju dobre predstave, sa prostora bivše Jugoslavije.

”Užičani su tu želju za širenjem ljubavi i dobra među ljudima prepoznali. Za sedam dana odigra se sedam predstava, a pozorišna dvorana od 700 mesta ispunjena je do poslednjeg mesta svake večeri”, ukazano je Munjin.

Priznanje ”Stevan Prvovenčani” koje se tradicionalno dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi pripalo je pozorišnom reditelju Nebojši Bradiću. Priznanje je Bradiću uručio je predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić.

”Posebno sam počašćen što ovo priznanje primam u čistoj i autentičnoj sredini. Čast mi je da primim priznanje koje su pre mene između ostalih dobili Dušan Kovačević, Petar Peca Popović i Đorđe Kadijević. Miloš Crnjanski je rekao da pisac ima pravo da bira svoj zavičaj. Raška je odabrala mene, a ja od danas Rašku biram kao svoj zavičaj”, kazao je Bradić. Publika je nakon ovih njegovih reči ustala i nagradila ih dugim aplauzom.

Veče je završeno koncertom Vasil Hadžimanov benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari