Projekat MetaHuman do 18. maja u Leskovačkom kulturnom centru 1Foto: Goran Srdanov

Projekat „Prethistoric MetaHuman“, digitalno oživljenog čoveka iz Lepenskog vira koji je živeo pre 10.000 godina, posetioci Leskovačkog kulturnog centra moći će da vide do 18. maja, objavila je danas nacionalna platforma „Srbija stvara“.

Kako je istaknuto, nakon svetske premijere inovacije iz Srbije na Svetskoj izložbi „Expo 2020 Dubai“ i izložbe u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu, projekat je moguće videti na postavci u novootvorenom Digitalnom kulturnom centru, koji je deo Leskovačkog kulturnog centra posvećen savremenoj kulturi i kreativnim industrijama.

Naglašeno je da će svi posetioci biti deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, realizovan uz podršku nacionalne platforme „Srbija stvara“.

U sklopu predstavljanja projekta, 21. aprila, biće održan i razgovor sa profesorkom Sofijom Stefanović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu na temu „Kako je praistorijski čovek spojio nauku i gejming industriju“.

Podseća se da je projekat prvi put verno prikazao digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano i oživljeno uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji.

Grupa naučnika i inovatora iz Srbije, na čelu sa profesorkom Sofijom Stefanović, prvo je na bazi analize iskopanih kostiju uradila realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije koju je razvila domaća gejming kompanija 3lateral iz Novog Sada (deo Epic games) i Unreal Engine-a softvera – praistorijski čovek virtuleno i oživeo.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara Ana Ilić rekla je da je metahuman projekat neverovatan spoj nauke i gejming industrije i imaće uticaja u brojnim drugim granama kreativnih industrija.

„To je upravo misija za koju se zalaže Srbija stvara – razvoj i podrška multidisciplinarnost, saradnje u oblasti inovacija i kreativnih industrija, podrška talentima, ali I predstavljanje Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje“, kazala je ona.

Pored ovog revolucionarnog projekta svi posetioci biće u prilici i da u virtuelnoj realnosti (VR) posete neku od izložbi kojima je Srbija u Dubaiju predstavila neka od najvećih dostignuća domaćih naučnika, poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina ili dela Nadežde Petrović i nacionalno blago Narodnog muzeja Srbije.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić rekla je da je za ljude koji žive u unutrašnjosti Srbije važno da mogu da pogledaju neke savremene izložbe ili isprate inovativne i interesantne događaje.

„Posebno me čini srećnom činjenica da je upravo Leskovački kulturni centar tehnički opremljen i za ovakve dogadjaje, zbog čega ćemo se truditi da uvek budemo u korak s vremenom i svojim sugrađanima ponudimo inovativne i moderne sadržaje“, kazala je.

Nacionalna platforma „Srbija stvara“ je krovno, međuresorno telo zaduženo za medjunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

Kroz koncept „Srbija stvara“ ističe se važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu i afirmišu se najviše savremene vrednosti – kreativnost, inovativnost, autentičnost, znanje i talenat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari