Prosvetiteljski rad u doba društvenih mreža 1

Kakva je situacija na ilustratorskoj sceni u Srbiji, gde su tome knjige za decu, da li su ilustratori autori ili deo produkcije, koliko su prisutni u medijima, da li su za kvalitet i uspeh ilustracije važniji ideja i duh ili crtačka tehnika.

To su samo neka od pitanja koja su otvorena na tribini Kreativnog centra pod nazivom „Značaj ilustracije u knjigama za decu“ u Biblioteci grada Beograda. Povod je bio nedavno otvorena izložba likovnog urednika Kreativnog cetra Dušana Pavlića „Stilske igre“ kojom je Biblioteka grada Beograda obeležila Svetski dan knjige za decu 2. april. Pavlićeva izložba trajaće do 19. aprila.

O važnim temama koje se tiču sveta ilustracije razgovarali su autori „od pera“ Dušan Pavlić, Dobrosav Bob Živković, Aleksandar Zolotić, Boris Kuzmanović, pisac i strip scenarista Pavle Zelić, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Mirjana Živković i direktor Kreativnog centra Ljiljana Marinković.

Da ne bi bilo dileme, za koju su ponajviše odgovorni izdavači, Dobrosav Bob Živković objasnio je da je „ilustrator autor ravnopravan s piscem – on je autor koji crta“. Pavle Zelić je ocenio da je „poslednjih desetak godina dogodio se „bum“ ilustracije i u delima namenjenim deci, koja su najteža publika“. Zelić smatra da je to „prosvetiteljski rad, pogotovo u vreme društvenih mreža i informacionih tehnologija“. Prema njegovim rečima, „slično je i u stripu – i u stripu i u ilustraciji, koji se drže delimično zajedno, postoji vrlo zaokružena konzistentna scena koja se dopunjava mladim autorima“.

Prosvetiteljski rad u doba društvenih mreža 2

– Ilustratorsku scenu u Srbiji oblikovali su Dušan Petričić i Bob Živković zahvaljući, pre svega, svom duhoviom pristupu. Petričevićeve ilustracije su popularne jer se kroz njih oseća duh. I meni je bitno da u crtežu pronađem štos, dok neki u ilustraciji više pažnje posvećuju tehničkom delu, estetici, kompoziciji. U svakom slučaju, svi moraju da budu odlični crtači, a onda se mere prema idejama – rekao je Dušan Pavlić.

Iako je ocenjeno da je „zlatni talas srpske ilustratorske scene obuhvatio i knjigu za decu i da sve više izdavača poklanja veliku pažnju ilustraciji“, Ljiljana Marinković smatra da su i ilustracija i ilustratori u domaćim medijima marginalizovani – da se o njima se malo piše, kritika ne postoji, samo u retkim prilikama dobijaju medijski prostor.

Razgovor o uticaju interneta i društvenih mreža, kao i današnjem tržištu čula su se oprečna mišljenja, mada je preovladala ocena da su „za umetnost presudni vodljivost i provokacija“. „Današnje vreme je, kako se čulo, takvo da je vizuelno jako važno i da korice prodaju knjige“, kao i da „naše tržite još nije toliko sofisticrano da rad na knjizi bude finansijski podržan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari