Prvi laureati Slobodan Šnajder i Milorad Belančić 1

Odlukom žirija za dodelu nagrade „Radomir Konstantinović“ za 2015/16. godinu nagrađeni su Slobodan Šnajder, književnik iz Zagreba, za roman „Doba mjedi“ u izdanju Tim presa iz Zagreba, i Milorad Belančić, filozof iz Beograda, za delo „Mi pa mi (ili: o srpskom stanovištu)“ u izdanju Otkrovenja iz Beograda.

Žiri nagrade „Radomir Konstantinović“ u sastavu: prof. dr Vladimir Gvozden, dr Ivan Milenković, književnik Oto Tolnai i prof. dr Gojko Tešić, predsednik – doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli ovim autorima koji su prema njihovom mišljenju u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu najizrazitije na tragu stvaralaštva Radomira Konstantinovića.

Nagrada se inače dodeljuje prvi put na petogodišnjicu smrti ovog književnika i filozofa. Uručenje nagrada biće upriličeno sutra od 12 časova u čitaonici Gradske biblioteke Subotica. Program će početi svečanom sednicom Saveta za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića, na kojoj će laureatima biti uručene nagrade, a uveče istog dana od 19 sati u čitaonici Gradske biblioteke Subotica sa početkom u 19 sati biće predstavljena knjiga Slobodana Šnajdera „Doba mjedi“. Pored autora o knjizi će govoriti i urednik izdavačke kuće Tim pres Hašim Bahtijari.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je roman „Doba mjedi“ Slobodana Šnajdera „velika priča o velikim istorijskim lomovima…“

„Šnajderov roman ‘Doba mjedi’ je drama biografije, veliki je trenutak u prostorima srodnih, istorodnih jezika, u prostoru jednog policentričnog jezika. Složene strukture (satkan od niza manjih narativnih jedinica – priča), poetskog naboja, filozofske iznijansiranosti, tematski razuđen ali skoncentrisan oko tema koje ovom testamentarnom tekstu daju posebnu specifičnu težinu u širem evropskom kontekstu (migracije i progonstva, ratna apokalipsa i zlo sa svim svojim ideološkim nijansama između nacizma-fašizma i staljinizma, priča o manjinskim identitetima, seobama i deobama, užasu ekstremnih ideologija, o kolektivima koji uništavaju identitete pojedinaca, itd.). U mnogo čemu epohalan roman koji u sebi nosi zapitanost: da li je moguće pisati posle Aušvica i Jasenovca, nacističkih i staljinističkih logora?“, navodi se u obrazloženju odluke, a žiri posebno ističe i to da „ako je iko s bivših jugoslovenskih prostora baštinik Konstantinovićeve poetike i filozofske misli, onda je to, zasigurno, Slobodan Šnajder – svojim činjenjem i stvaralačkom doslednošću, hrabrošću, provokativnošću, intelektualac i čovek retke filozofske i moralne doslednosti od „Hrvatskog Fausta“ do najnovijeg romana „Doba mjedi“.

Za Milorada Belančića žiri ističe da je „najsamosvojniji filozof srpske scene, dekonstruktivista koji je gotovo čitav svoj filozofski opus posvetio razgradnji ubistvenih identiteta, a svoj građanski identitet beskompromisno uložio u osvajanje slobode“ te da ovaj autor „deli bazične Konstantinovićeve opsesije i motive“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari