radnička klasa ide u pakaoFoto: Sense Production / Banda

Socijalna drama reditelja i scenariste Mladena Đorđevića “Radnička klasa ide u pakao” sa elementima trilera i horora uz pregršt crnog-humora, nakon svetske premijere na filmskom festivalu u Torontu stiže na Glavni takmičarski program predstojećeg 52. FEST-a.

U subotu 24. februara, u Velikoj sali mts Dvorane održaće se premijera ostvarenja u kojem glavne uloge tumače glumci Tamara Krcunović, Leon Lučev, Ivan Đorđević, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Momo Pićurić i drugi, a u čijem fokusu je, prema rečima reditelja grupa skrajnutih i potlačenih ljudi, gurnutih na margini društva.

“Veoma sam uzbuđen povodom toga kako će reagovati naša publika na FEST-ovim projekcijama. Svi moji predhodni filmovi su imali domaće premijere na FEST-u, od Madi in Serbia, Život i smrt porno bande i drugih” istakao je reditelj dodajući da je publika na svetkoj premijeri festivalu u Torontu veoma dobro reagovala na crni humor, što je predstavljalo veliko iznenađenje računajući da film opisuje prostore Balkana.

https://www.youtube.com/watch?v=mSnekFR6TBo

Priča prati harizmatičnu Svetlanu i bivšeg robijaša Miju koji se zajedno sa radnicima propale fabrije udružuju, kako bi istražili mistične puteve nade i pravde.

Fabrika koja je nekada zapošljavala ceo grad i okolna sela zatvorena je zbog sumnjive privatizacije i tragičnog incidenta u kom je grupa njenih radnika stradala u namerno podmetnutom požaru.

Devastirani gubitkom svojih najmilijih i korumpiranom prodajom fabrike, ova grupa nekadašnjih radnika pokreće proteste za koje se čini da su uzaludni i da ne daju konkretne rezultate.

Domaći film „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića premijerno na 52. FEST-u 1
Foto: Sense Production / Banda

Kao slamku spasa i u borbi za pravdu, ova grupa zaboravljenih pribegava natprirodnom.

“Apsurdne situacije u mojim filmovima proističu iz toga što su moji junaci koji su često autsajderi, stavljeni u sukob sa nečim mnogo jačim i većim od sebe. To je izvor crnog humora u filmu.”

Nakon prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Torontu gde je “Radnička klasa ide u pakao” premijerno prikazana i gde su usledile pohvale kritičara, Đorđevićev film je prikazan i na festivalima u Talinu i Geteborgu, a uskoro će se, nakon FEST-a naći i na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari