RADNIČKA KLASA IDE U PAKAO foto promoFoto: Sense production/ Banda

“Gledanje ovog filma je grupna terapija. Živeo Praznik rada!”. „U isto vreme film je zabavan, populistički i umetnički, a pomalo koketira sa trešom. “Đorđevićev mračni smisao za humor je srce filma”.

Ovo su samo neke od opservacija kritičara na film “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića koji je premijerno prikazan na 48. Toronto film festivalu.

Film je predstavljen u okviru sekcije “Midnight madness” posvećene autorskim filmovima sa elementima horora, a nakon pozitivnih reakcija publike neposredno nakon premijere, film je dobio odlične kritike stručne javnosti.

Na poznatom sajtu ScreenAnarchy, posvećenom kultnim i žanrovskim ostvarenjima, Kurt Halfyard donosi opširan prikaz filma:

“Đorđevićevo najnovije socio-političko ostvarenje je duhovita mešavina žanrova. Film je masterklas na temu eskalacije. U isto vreme film je zabavan, populistički i umetnički, a pomalo koketira sa trešom. Đorđević ima vrhunsku veštinu za pronalaženje zanimljivih lica. To se odnosi ne samo na Tamaru Krcunović, koja sa dubokom izražajnošću igra Cecu, već i na celokupnu glumačku ekipu koja tumači niz drugih likova.” Kurt Halfyard završava recenziju rečima: “Gledanje ovog filma je grupna terapija. Živeo Praznik rada! “

radnička klasa ide u pakao
Foto : Sense production/ Banda

Pišući za Cineeuropa Vladan Petković ističe doprinos direktora fotografije Dušana Grubina i montažera Lazara Predojeva i dodaje:

“Samosvojni reditelj Mladen Đorđević nudi još jednu dijaboličnu viziju propalog srpskog društva. On nastavlja sa svojom divljom imaginacijom, beskompromisnim, transgresivnim i duboko mračnim pristupom.”

Christopher Cross na sajtu Drink in the Movies pored pozitivnih komentara pravi osvrt na odabir teme koja se dotiče klasne borbe i tim povodom kaže:

“Đorđevićev mračni smisao za humor je srce filma. Scenario ističe apsurdnost kapitalizma, zamenjujući ga obožavanjem đavola.”

Upravo sa ovakvim tumačenjem složio se i autor filma, reditelj Mladen Đorđević kada je podelio svoje utiske nakon premijere :

“Veoma sam zadovoljan reakcijama publike. Kako film predstavlja socio-politički horor sa elementima crnog humora, ono što mi je posebno zapalo za oko jeste da se publika prilično smejala i to na pravim mestima. Iznenadilo me to da je njihov crni humor veoma sličan našem.”

Odlične kritike za film „Radnička klasa ide u pakao“ nakon premijere u Torontu 1
Foto : Sense production/ Banda

Pozitivne ocene dobila je celokupna filmska ekipa. Kritičar Joseph Perry dajući četiri zvezdice filmu, zaključuje svoju kritiku objavljenu na sajtu The Scariest Things:

“Glumačka ekipa je fantastična, a kamera Dušana Grubina savršeno dočarava sumornost mesta u kome se dešava radnja. Film toplo preporučujem.”

Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svetskih festivala poput filmske smotre u Kanu, Veneciji, Berlinu i Sandens festivala, a film Mladena Đorđevića je prvi film sa Balkana koji je prikazan u sekciji “Midnight madness”.

Pored reditelja Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, maskekar Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban, a producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Projekat za film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ podržali su Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audio-vizuelni centar i pan-evropski fond Euroiumaž.

Domaća publika film će moći da pogleda u prvoj polovini sledeće godine u bioskopima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari