Radomir Putnik dobitnik Statuete „Joakim Vujić”: Svečano obeležen Dan teatra u Kragujevcu 1Foto: Nenad Borisavljević

Dan Knjaževsko-srpskog teatara u Kragujevcu svečano je obeležen sinoć, na Sretenje kada je pre 188 godina osnovano prvo pozorište u Srbiji.

Obeležavanje Dana Teatra započeto je izložbom radova studenata FILUM-a POZOR IŠTE OVDE koju je otvorio direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević.

– Tokom skoro dva veka trajanja, kragujevačko pozorište susretalo sa različitim izazovima, ali da je uspelo da održi tekovine koje je uspostavio Joakim Vujić, da „vatra koju je upalio još uvek greje ovaj hram kulture i naš kulturni identitet”, čestitao je Dan teatra Miljana Bjeletića, gradski većnik za kulturu.

Dobitnik Statuete „Joakim Vujić” koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji u 2023. godini je Radomir Putnik, srpski pisac, dramaturg, teatrolog, pozorišni kritičar i profesor. Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Mladen Knežević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Latinović, direktor Bitef-a, Jelena Kajgo, dramaturg, i glumci Knjaževsko-srpskog teatra Ana Kolanđeli i Saša Pilipović.

Radomir Putnik dobitnik Statuete „Joakim Vujić”: Svečano obeležen Dan teatra u Kragujevcu 2
Foto: Nenad Borisavljević

Žiri je je u svom obrazloženju istakao da je Radomir Putnik svojim znanjem, posvećenim radom i ljubavlju prema teatru doprineo da se značajni deo srpske pozorišne baštine publikuje i sačuva. Putnik je, između ostalog, bio i urednik umetničkog programa Televizije Beograd, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, pozorišni kritičar lista Politika, glavni urednik časopisa Scena i Teatron.

„Svojim sveukupnim profesionalnim radom dao je izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji i zasluženo se svrstao u porodicu Joakimovih potomaka – dobitnika Statuete ’Joakim Vujić’”, navodi se u obrazloženju žirija.

– Ova nagrada ima svoj visoki nivo i ja se sada osećam i povlašćenim i počašćenim što sam ove godine dobitnik Statuete „Joakim Vujić”. Kada pogledamo ko je sve do sada dobio ovu nagradu to je zaista impresivan spisak pozorišnih stvaralaca i ja mogu samo da budem srećan što sam se „domogao” te nagrade i što je žiri smatrao da sam je dostojan, izjavio je Putnik za Danas.

On je i podsetio da rad kragujevačkog pozorišta prati već decenijama.

– Često i rado sam dolazio u kragujevački Teatar. Na žalost mnogih glumaca, mojih dragih prijatelja više nema poput Ljubomira Ubavkića Pendule, Mirka Babića, Bratislava Slavkovića Keše… Sve su to bili dragi ljudi i sjajni glumci sa kojima sam voleo da se družim i privtano, na festivalima a i u okviru svog posla. Oni su za mene u Kragujevcu uvek nalazili vreme da me dočekaju i isprate, da popričamo i da se družimo, istakao je on.

Radomir Putnik dobitnik Statuete „Joakim Vujić”: Svečano obeležen Dan teatra u Kragujevcu 3
Foto: Nenad Borisavljević

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljen je glumcu Miliću Jovanoviću koji je posvećeno igrao u kragujevačkom teatru više od 40 godina i ostvario preko 70 pozorišnih uloga, režirao predstave, glumio u televizijskim serijama i na filmu.

Godišnje nagrade za izuzetnu posvećenost poslu i postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini glumcima Marini Stojanović, Miodragu Pejkoviću i Ani Kolanđeli. Godišnja nagrada Teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini dodeljena je i Danijeli Stević, organizatorki programa.

Nagrade i priznanja ovogodišnjim lauretaima uručio je Mladen Knežević, direktor kragujevačkog Teatra.

Proslava Dana Knjaževsko-srpskog teatra završena je izvođenjem predstave Uspomene na „Crvenu zastavu”.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari