Radoslav Zlatan Dorić, čuveni reditelj i dramski pisac, preminuo je juče u Beogradu, a danas će s početkom u 11 sati u Pozorištu na Terazijama biti održan komemorativni skup. Radoslav Zlatan Dorić je rođen 29. februara 1940. godine u Bačkom Gradištu.

Gimnaziju je završio u Bečeju, a Akademiju za pozorište, film i RTV u Beogradu, odsek režije, u klasi profesora dr Huga Klajna završio je 1964. godine. Kao stalni reditelj živeo je i radio u pozorištima u Nišu, Mostaru, Sarajevu, Beogradu, novosadskoj televiziji, a trajno je bio vezan za pozorište u Somboru i za Újvidéki Színház u Novom Sadu.

Dorić je režirao više od 150 predstava u gotovo svim pozorišnim kućama bivše Jugoslavije. Napisao je veliki broj radio drama, TV scenarija i adaptacija književnih dela. Četiri puta je dobio nagradu „Branislav Nušić“, kao i nagradu „Laza Kostić“ za dramsko stvaralaštvo 1998. godine.

Od diplomske predstave „Rezervisti“, Dorić je proveo gotovo pola veka u pozorištu, tako da je po sopstvenom priznanju, više živeo u pozorištu nego što je radio u njemu. Ispraćaj Radoslava Zlatana Dorića je sutra u 10 sati u Kapeli na Novom groblju u Beogradu, a sahrana je u 15 sati u rodnom Bačkom Gradištu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari