Reditelji protiv Marvelovih filmova - ko je sve kritikovao superherojsku mašineriju 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Poslednjih godina, superherojski filmovi su svuda oko nas i mnogi kažu da se samo čeka trenutak kada će taj mehur konačno pući, ali čini se da taj trenutak još uvek nije nastupio.

U međuvremenu, mnogi fanovi, ali i ljudi iz sveta filma, podeljeni su oko toga koji je značaj ovih filmova, a naročito onih iz Marvelove kuhinje. Njihov filmski i serijski univerzum ne posustaje, ali ne gledaju to svi na isti način.

Neki od najvećih kritičara ovih filmova su proslavljeni holivudski reditelji, koji su i te kako imali šta da kažu na tu temu, a među njima su mnogi Oskarovci. Sve ovo podgrejano je nedavnom izjavom Kventina Tarantina da Marvelovi glumci nisu filmske zvezde,

Martin Skorseze

Reditelj čija dostignuća su poznata svim filmofilima imao je šta da kaže na račun Marvela i, na prvu loptu, činio se vrlo oštrim. „Koliko god da su dobri i koliko god da se glumci trude, ovi filmovi su kao zabavni parkovi. To nije bioskop u kome ljudska bića pokušavaju da prenesu emotivna, psihološka iskustva drugim ljudskim bićima.“

Pored gornje izjave za Empire Magazine, u razgovoru sa novinama New York Times rekao je: „To što me ne zanimaju ovi filmovi je stvar ličnog ukusa i temperamenta. Da sam mlađi, odnosno da sam kaznije odrastao, možda bi me uzbuđivali ovi filmovi i možda bih čak poželeo da i sam napravim jedan takav“.

Frensis Ford Kopola

Kopola je podržao Skorsezea i ne samo potvrdio njegove tvrdnje, nego ih i pojačao. „Kada Martin Skorseze kaže da Marvelovi filmovi nisu filmovi, u pravu je, jer očekujemo da nešto neučimo od filmova, da nešto dobijemo, neko prosvetljenje, neku inspiraciju.“ Na sve to dodao je još: „Martin je bio fin kada je rekao da to nisu pravi filmovi. Nije rekao da su oni odvratni, što ću ja reći“.

Reditelji protiv Marvelovih filmova - ko je sve kritikovao superherojsku mašineriju 2
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Ridli Skot

Ridli Skot se može smatrati jednim od najvećih uticaja na žanr superherojskih filmova i blokbastera uopšte, ali on sam nije ljubitelj superheroja i kaže da zato nije napravio nijedan film o njima. Ali, u intervjuu za sajt Deadline, rekao je da superherojski filmovi imaju „je*eno lošu priču“ i da ih spašavaju samo specijalni efekti, što je dosadno.

Džejn Kempion

Dva puta nominovana za najbolju režiju, a prva žena koja je osvojila Zlatnu palmu, Džejn Kempion takođe nije štedela reči. „Mrzim ih. Zaista ih prezirem. Tako su bučni i suludi. Ponekad se fino nasmejete, ali ne znam u čemu je stvar sa plaštovima, odrasli muškarci u hulahopkama. Verujem da je to nešto što moralo da dođe iz pantomime.“

Reditelji protiv Marvelovih filmova - ko je sve kritikovao superherojsku mašineriju 3
Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Deni Vilnev

Jedan od najaktivnijih i najtraženijih reditelja na svetu trenutno već je pravio spektakle koji su punili bioskope i osvojili publiku i kritiku, tako da mu nije stran koncept blokbastera. On takođe nije ljubitelj Marvelovog filmskog univerzuma, jer je izjavio: „Možda je problem u tome što je ispred nas previše Marvelovih filmova koji nisu ništa više nego preuzeti delovi drugih. Možda su nas ovi filmovi pomalo pretvorili u zombije“.

Alehandro Injaritu

Reditelj koji je postao prvi Meksikanac nominovan za najbolju režiju filma poznat je po ozbiljnim temama koje njegovi filmovi obrađuju. Možda zato i ne iznenađuje toliko njegova tvrdnja da su superherojski filmovi za decu. „Ja uopšte ne bih mogao da napravim superherojski film. Mislim da nema ništa loše u tome da ste fiksirani na superheroje kada imate 7 godina, ali mi se čini da je bolesno da ne odrastete.“

Šta vi kažete na sve ove tvrdnje? Da li su Marvelovi i drugi superherojski filmovi nešto što ima neki svoj bitan kvalitet, ili je u pitanju zgrtanje novca na nečemu što bi trebalo da bude samo za decu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari