Nemanja GolijaninFoto: Nemanja Golijanin

Otvaranje izložbe „Restitucija“ umetnika Nemanje Golijanina biće održano u ponedeljak 27. maja u 19 časova, u Galeriji Kvaka 22.

„Restitucija“ Nemanje Golijanina biće postavljena do 05. juna, i može se pogledati ponedeljkom i petkom od 17 do 21 čas.

„Restitucija“ je nastala u periodu između 2022. i 2023. godine.

Umetnik Nemanja Golijanin o konceptu kaže:

„Naziv restitucija potiče iz ekonomske i pravne terminologije, a izraz se koristi u svrhe povraćaja vlasništva ili prava koja su u prošlosti neopravdano oduzeta određenom licu, grupi građana ili čitavoj klasi.

Akcentujući vezu čoveka sa pojmom oduzeto/vraćeno posredstvom videa, crteža i objekta, izložba Restitucija sugeriše na atmosfere privremenog zadovoljavanja i ulepšavanja, pokušaja ispravljanja stare ili nove greške.

Svi elementi i umetničke intervencije u mediju crteža i video zapisa relevantni su za moje radno iskustvo, kolektivni prostor i porodičnu atmosferu.

Nemanja Golijanin
Foto: Nemanja Golijanin

Sledeći princip excel tabele u cilju preciznog predstavljanja principa povraćaja sredstava, u seriji crteža usmeren sam na svakodnevicu egzistencije u kojoj su prisutna mala “zadovoljstva”, nedovoljna za human život. Kroz blagi sarkazam želeo sam da ukažem na delikatne atmosfere prilagođene mojoj dosadašnjoj poetici.

Nemanja Golijanin
Foto: Nemanja Golijanin

Drugi deo izložbe čini dvokanalna video instalacija sa svedenim prizorima nastalim u staračkom domu, mestu koje je možda poslednja adresa života. Prilikom nedavne posete mojoj dementnoj baki u domu za stare snimao sam njene šake. Ovaj čin lakiranja noktiju na staračkim rukama prividno je ulepšavanje koje u kontekstu koncepta ove izložbe dolazi kasno, u malim dozama kada nam to postaje nevažno. U drugom video radu reflektuje se prizor permanentnog čekanja, „sitnih koraka“ kao slike malih dnevnih pobeda.

Nemanja Golijanin
Foto: Nemanja Golijanin

Treći segment izložbe čini objekat u okviru kojeg su smešteni zlatan zub i dijamant, kao stereotipi večitih statusnih simbola ekonomske moći i dominacije. Pod staklenim zvonom, ova simulacija zaštićenih relikvija ukazuje na proces osiromašenja i deformacije društva, ali i na značaj simboličkog kapitala u okvirima viših klasa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari