Selin DionFoto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Uprkos retkoj i neizlečivoj bolesti koja joj „ometa“ glas prilikom pevanja, pevačica Selin Dion ne odustaje od muzike, već pripema koncert u Las Vegasu.

„Biću na sceni. Ne znam kada tačno, ali verujte mi da ću vrištati na sav glas. Jedva čekam“, poručila je „kraljica moćnih balada“ Selin Dion povodom svog povratka.

Razlog zbog koga je morala da „prikoči“ i otkaže preostale koncerte u okviru njene poslednje svetske turneje 2022. jeste dijagnoza veoma retkog neurološkog poremećaja Sindrom ukočene osobe (SPS).

U pitanju je autoimuna bolest čiji su simptomi nekontrolisano grčenje mišića. Na pomenutoj turneji Selin Dion je imala problema sa „grčenjem“ glasa, što joj je znatno otežavalo izvlačenje visokih tonova.

Pevačica je morala da napreže glas kako bi održala visinu tona. Njoj je ranije to lagano uspevalo, jer je između ostalog poznata po tehnički veštom i jakom vokalu.

Selin Dion je svojevremeno ispričala kako je u bici sa dijagnozom, da bi obuzdala mišićne grčeve, posezala za „očajničkim potezom“ uzimajući gotovo smrtonosne doze valijuma, dovoljno jake da ubiju čoveka.

No, nakon što su joj ustanovili dijagnozu, a zahvaljujući lekovima i fizikalnoj terapiji, njeno stanje je pod kontrolom.

Iako će morati da živi sa oboljenjem, terapija za ublažavanje grčeva joj pomaže da ponovo peva, a njen glas je već počeo da se oporavlja.

Diva zbog čije je karijere muž stavio kuću pod hipoteku

Kanadska diva Selin Dion rođena je 30. marta 1968. Karijeru je započela ranih 1980-ih na francuskom jeziku, a na međunarodnu muzičku scenu se probila naredne decenije. Nosilac je brojnih, a i prestižnih Gremi i Žino nagrada.

Rođena je u velikoj, ali siromašnoj porodici u Kvebeku. Uspeh je u frankofonom delu Kanade dosegla u devojačkim godinama, ali se na zapadno tržište probila tek nešto kasnije. Njen menadžer i budući suprug, Rene Anželil, stavio je kuću pod hipoteku kako bi finansirao njenu prvu ploču.

Na Pesmi Evrovizije pobedila je 1988. pesmom Ne partez pas sans moi, osvojivši međunarodnu publiku.

Tokom 1990-ih je postigla svetsku slavu engleskim i francuskim albumuma, od kojih su najuspešniji Falling into You i Let’s Talk About Love, sa koga je njena najpoznatija pesma My Heart Will Go On, vodeća numera filma „Titanik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari