Preventivni mir u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu: Prva samostalna izložba u Srbiji čuvenog italijanskog umetnika Mikelanđela Pistolete 1Foto Goran Zlatković

Posle avangardnih gostovanja svojevremeno na Bitefu i Oktobarskom salonu Mikelanđelo Pistoleta (1933), čuveni italijanski umetnik i jedna od glavnih zvezda pokreta Arte povera, danas popodne prisustvovao je otvaranju svoje prve samostalne izložbe u Srbiji.

Pod nazivom “Preventivni mir” u Muzej savremene umetnosti u Beogradu predstavljen je Pistoletin gotovo celokupan opus, uključujući njegova kapitalna dela: “Slike ogledala”, “Veneru od krpa”, “Minus objekte”, “Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku“, “Treći raj”, skulpture, instalacije.

MSU nije stigao da do otvaranja ove antologijske postavke izvede trajni simbol “Trećeg raja” u “Parku prijateljstva” na Ušću, ali je iz Muzeja najavljeno da će se radovi izvesti do 10. septembra, kad se izložba zatvara. Povodom izložbe u saradnji MSU i Italijanskog instituta za kulturu u Srbiji prevedena je sa italijanskog i obavljena na srpskom jeziku poslednja knjiga Mikelanđela Pistolete iz teorije i filozofije umetnosti “Formula stvaranja”, a u subotu u podne, kako je najavljeno u petak na konferenciji za novinare, ovaj svetski poznat umetnik treba da primi Gran pri za životno delo.

Preventivni mir u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu: Prva samostalna izložba u Srbiji čuvenog italijanskog umetnika Mikelanđela Pistolete 2
Foto: goran Zlatković

Prema rečima direktorke MSU Marijane Kolarić, koja je i kustoskinja izložbe, “Preventivni mir” je “antipod vojnom terminu preventivni rat, ali nije pacifistička akcija već autorov poziv na negovanje humanih vrednosti i različitosti”.

– Želeo sam da budem prisutan na otvaranju izložbe u Beogradu jer je to važno mesto na kome su 1961. Naser iz Afrike, Nehru iz Azije i Josip Broz Tito odavde pokrenuli nov koncept koji je počeo na tri kontinenta ne želeći da budu deo sukoba kapitalista iz SAD i komunističkog sistema Rusije. To je fantastično. Ubeđeni smo da živimo u vremenu snažnih konflikta. Naša ljudska priroda je nasilna, životnjska, može se reći. Želi moć i stvara “imperiju” moći koja se hrani decom, što se sada i bukvalno događa. Takva je i priroda nacije, zato je na intelektualcima da stvore i kreiraju mir koji je kulturni proizvod. To je nova škola preventivnog mira i zato sam srećan što sam ovde na mestu nastanka jednog novog koncepta mirovne politike – rekao je Mikelanđelo Pistoleta u susretu sa beogradskim novinarima.

On je govorio o konceptu Arte povera, povratku prirodi, odnosu moderne umetnosti i javnosti – publike, svom umetničkom iskustvu, samootkrivanju i samopotvrđivanju u zajedništvu sa drugima u okviru svog stvaralaštva.

– Kad govorimo o umetnosti, govorimo o prvom vidu kreativnog stvaranja ljudske inteligencije u kome se ljudi prepoznaju – naglasio je Mikelanđelo Pistoleta.

On se uglavnom bavi temom refleksije i ujedinjenja umetnosti i svakodnevnog života kao multidisciplinarnog umetničkog izraza, zalažući se za “aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu”. NJegov umetnički put krenuo je iz torinske restauratorske radionice njegovog oca, preko Bijenala u San Marinu, da bi 1960. imao prvu samostalnu izložbu u Galeriji Galatea u Torinu. Sredinom šezdesetih godina 20. veka započela je i njegova međunarodna karijera, a njegova interesovanja proširuju se na performans, video umetnost i pozorište.

Osnovao je akcionu umetničku grupu, pod nazivom „Zoo Group“, koja je imala nekoliko predstava između 1968. i 1970, koje su održavane u studijima, javnim zgradama ili na ulicama Torina ili drugih velikih gradova.

Preventivni mir u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu: Prva samostalna izložba u Srbiji čuvenog italijanskog umetnika Mikelanđela Pistolete 3
Foto : Goran Zlatković

Arte povera počeo je da slika na ogledalima 1962, povezujući slikarstvo sa stalno promenljivom stvarnošću u kojoj se delo nalazi. Umetnost osiromašenih materijala je jedan od aspekata njegove definicije Arte povera.

Zbog studentskih nemira 1968. povukao je učešće na Venecijanskom bijenalu i narednih godina bavio se konceptualnim idejama. Od 1990. živi i radi u Torinu, a pre skoro tri decenije osnovao je “Grad umetnosti” i Fondaciju Pistoleta u rodnom mestu Biele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari