Rigips ploče uklonjene sa vrednog užičkog mozaika 1Uklonjene rigips ploče/ Foto: Privatna arhiva

Rigips ploče, kojima je bio zaklonjen mozaik „Titovo Užice“ u privatnom poslovnom prostoru u centru grada, uklonjene su i time je to vredno umetničko delo ponovo vidljivo i dostupno građanima Užica.

Time je kompanija N Sport, koja je zakupac tog prostora, ispunila obećanje dato, pre neki dan, tokom razgovora njenih predstavnika sa gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević.

Kako je Danas pisao, početkom februara, tokom rekonstrukcije prostora koji je ta kompanija zakupila i namerava da u njemu otvori prodavnicu, mozaik je bio potpuno zaklonjen zidom od rigips ploča, kako bi se postavili rafovi sa policama za prodaju sportske opreme.

To je izazvalo nezadovoljstvo javnosti i reakciju Narodnog muzeja Užice, koji su ukazali na potrebu zaštite kulturnog nasleđa grada, nakon čega je reagovalo i gradsko rukovodstvo.

Rigips ploče uklonjene sa vrednog užičkog mozaika 2
Zid preko mozaika: Foto Privatna arhva

Monumentalni mozaik, dimenzija tri sa dva metra, koji nije pod zašitom kao kulturno dobro, izradio je ugledni akademski slikar iz Užica Radomir Vergović.

Vredno delo, koje prikazuje najznačajnije simbole grada i polet socijalističke epohe, umetnik je izradio 1976. godine.

Mozaik se od tada nalazi na zidu u holu tadašnje Jugobanke koja je, u to vreme, bila u društvenom vlasništvu.

Kasnije su, u istom prostoru bile druge banke, a pre izvesnig vremena kupio ga je jedan preduzetnik.

Rigips ploče uklonjene sa vrednog užičkog mozaika 3
Foto: Narodni muzej Užice

U prodavnici N Sport u Užicu, Danasu je rečeno da je ta kompanija, „u skladu sa dogovorom sa čelnicima Užica, ispunila obećanje i sklonila sporne rigips ploče“.

Mozaik, koji nije oštećen tokom radova, ponovo će, kako su nam rekli, moći da se pogleda od četvrtka, 16. februara, kada će se završiti rekonstrukcija tog prostora.

Kako je ranije za Danas ocenila Katarina Dogandžić Mićunović, kustoskinja Narodnog muzeja Užice i istoričarka umetnosti, Vergovićev mozaik je „najvredniji likovni prikaz Užica iz socijalističke epohe“ i da „kvalitetom izrade i estetskim svojstvima prevazilaze lokalni značaj“.

Zaštita mozaika

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, najavila je da će ta ustanova uskoro pokrenuti inicijativu za zaštitu tog i još dva Vergovićeva mozaika. Jedan, iz 1978. godine, nalazi se u holu zgrade Dunav osiguranja, a drugi, koji je izrađen 1996. godine je u objektu Pošte, kod železničke stanice. Predlog o tome Muzej će, kako je najavila, uputiti Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari