Robert Dauni DžuniorFoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Jedan od velikih pobednika sinoćne dodele Oskara bio je Robert Dauni Džunior, koji je nakon 50 godina karijere i tri nominacije uspeo da osvoji zlatnu statuetu.

Robert Dauni Džunior je jedan od takoreći knjiških primera zašto su druge prilike važne i kako svako može da se vrati sa dna i ponovo dođe na vrh.

„Želim da se zahvalim svom odvratnom detinjstvu i Akademiji, i to tim redosledom“, započeo je Dauni svoj govor na dodeli.

„Želim da se zahvalim svojoj veterinarki, hoću da kažem supruzi, Suzan Dauni. Ona me je pronašla poput režućeg štenca na ulici i ljubavlju me vratila u život. Zato sam ovde.“

Robert Dauni Džunior rođen je 1965. godine u Njujorku, od oca Roberta Daunija Seniora, koji je bio reditelj i majke Elsi En, koja je bila glumica.

Robert Dauni Džunior, problematični dečko Holivuda koji je iz 3. puta došao do Oskara 1
Foto: 20thCentFox / Everett / Profimedia

Odmalen je bio okružen drogama i alkoholom, jer mu je otac bio narkoman, a majka alkoholičarka i vrlo rano ih je probao.

Navodno je probao marihuanu sa šest godina, a prvi put se drogirao sa ocem kada je imao osam, što je kasnije postao jedini način na koji je otac umeo da bude blizak sa njim.

Detinjstvo mu uopšte nije bilo lako

Robert Dauni Džunior debitovao je na velikom platnu sa pet godina u očevom filmu Funta 1970. godine i brzo je dobio razne uloge u tinejdžerskim filmovima tokom 1980-ih godina.

Prvi veliki i primećen uspeh došao je tumačenjem naslove uloge u filmu Čaplin, za koju se dugo pripremao i za koju je nominovan za Oskara za najboljeg glavnog glumca.

Krajem 1990-ih je nekoliko puta hapšen zbog posedovanja nedozvoljenih supstanci, išao na rehabilitaciju i skidao se sa droge.

Trebalo je da provede tri godine u zatvoru, ali je pušten nakon godinu dana i plaćene kazne i dobio je novu priliku kao gostujući glumac u popularnoj seriji Ali Mekbil.

Ponovo se vratio drogama i izbačen je iz serije, a zbog toga je izgubio i nekoliko uloga u narednim godinama, zbog čega je u jednom trenutku postao beskućnik.

Pričalo se da je bipolaran, iako nije dobio zvaničnu dijagnozu, a on je to tad prvo potvrdio, da bi kasnije kategorički odbijao.

Vratio se glumi 2003, a malo veći uspeh prvo je doživeo 2005. godine u crnohumornoj komediji Kis kis, beng beng, što mu je otvorilo vrata za nekoliko zanimljivih uloga narednih godina.

Objavio je čak i autorski muzički album 2004. godine, a 2010. godine je napisao memoare u kome je otvorio dušu.

Robert Dauni Džunior je postao prava pravcijata filmska zvezda 2008. godine

Prvi put je zašao na teritoriju blokbastera 2008. godine, kada je postao Toni Stark u Marvelom Ajronmenu i kada je glumio u filmu Tropska oluja.

Ajronmena je tumačio sve do 2019. godine i zahvaljujući njemu je postao jedan od najplaćenijih glumaca Holivuda, a Tropska oluja mu je zaradila drugu nominaciju za Oskara.

Taj film, a naročito njegova uloga, u međuvremenu su postali kontroverzni, jer Dauni tumači lika koji se maskira u crnca, ali je u pitanju satira te mnogi i dalje zdušno brane ovaj film.

Od tada pa do danas, Robert Dauni Džunior je tumačio razne uloge u kojima je mogao da istražuje svoje dramske i komične sposobnosti, uglavnom u uspešnim ostvarenjima.

U filmu Openhajmer, za koji je osvojio Oskara za najbolju sporednu ulogu, tumačio je Luisa Štrausa, jednu od osoba koja je blisko sarađivala sa Dž. Robertom Openhajmerom.

Kaže da je strejt od 2003. godine, kada je upoznao svoju današnju suprugu, a da su mu osim nje pomogli i joga, meditacija, terapija, program oporavka i Ving Čun kung fu.

Iz dva braka ima troje dece, dva sina i ćerku, dobio je Zlatne globuse, BAFTA nagrade i Nagradu udruženja filmskih glumaca, a nominovan je i za Emi za program u udarnom terminu.

Od 2020. godine je postao vegan iz ekoloških razloga, ali je u januaru ove godine postao peskaterijanac zbog nutritivnih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari