Rusija bojkotuje narednu dodelu Oskara 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Rusija ove godine neće imati kandidata za Oskara, što je prvi bojkot ove nagrade još od pada Sovjetskog Saveza.

Filmska akademija Rusije odlučila je da ove godine ne nominuje nijedan film za kategoriju Najbolji međunarodni film na narednoj dodeli Oskara, objavljeno je u ponedeljak.

Međutim, predsednik komisije za nominaciju filmova izjavio je da podnosi ostavku jer je ova odluka „nelegalna“ i doneta „njemu iza leđa“.

Rusija je jednom dobila nagradu Oskar u ovoj kategoriji, a to je bilo 1994. godine za film Burnt by the Sun reditelja Nikite Mihalkova, u kome se život ruskog ratnog veterana menja kada u njega uđe bivši ljubavnik njegove žene.

Mihalkov je u međuvremenu postao jedan od najglasnijih zagovornika Putinove i pro-ratne politike i izjavio da Rusija ništa ne dobija učestvovanjem na Oskarima, tako da je predložio da ova zemlja napravi sličnu nagradu za zemlje iz bivšeg sovjetskog bloka.

Poslednja dva ruska filma koja su ušla u uži izbor za Oskare bili su Leviathan 2014. i Loveless 2017. godine. Oba filma bavila su se političkim problemima u zemlji i usled toga izazvali puno kontroverze u Moskvi.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari