"San je ono što vam ne da da spavate" 1Foto: Josif Raspopović

Posle izuzetno uspešne promocije na Sajmu turizma u Beogradu, u Centru za kulturu „Gradac“ iz Raške nastavljaju se aktivnosti kojima se najavljuju jubilarne, 25. Raške duhovne svečanosti.

Kao prvi, u seriji programa, preksinoć je u sali Doma kulture prikazan dugometražni dokumentarni film „Zarobljeno vreme“, koji kao scenarista i režiser potpisuje Milan Nikodijević, a njegov glavni protagonista je Petar Peca Popović, legendarni rok kritičar i publicista, dobitnik priznanja Raških duhovnih svečanosti „Stefan Prvovenčani“ za 2015. godinu.

Otvarajući sinoćnju filmsku projekciju Nikša Barlov, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti, između ostalog je rekao da je 19. avgusta 2015. godine primajući, na ovom mestu, priznanje „Stefan Prvovenčani“, Peca Popović rekao da „san nije ono što vam se dešava dok sanjate, već ono što vam ne da da spavate“.

– Dragi Peco, hvala vam što ste nas naučili da sanjamo, da se borimo za svoje snove, čak i kada je teško i neizvesno, i da istrajemo u našoj ideji i našoj misiji, rekao je Barlov. Posle projekcije filma publici su se obratili režiser Milan Nikodijević i Petar Peca Popović.

„Zarobljeno vreme“ je priča o jednom čoveku, jednoj zemlji i jednom vremenu. Na svojevrsnom filmskom putovanju kroz šest država, u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani sagovornici Petra Pece Popović su najznačajniji rokenrol stvaraoci, producenti i kritičari.

Sagovornici su bili Kornelije Kovač, Goran Bregović, Žika Jelić, Petar Janjatović, Milomir Marić, Radoman Kanjevac, Srđan Gojković Gile, Davor Sučić – Sejo Sexon, grupe INDEXI, TIME, SMAK, Dado Topić, Loša, Peco Petej, Amira Medunjanin, Želimir Altarac Čičak, Kaliopi, Vlatko Stefanovski, Ivan Bećković, Velibor Džarovski Džaro, Bole Bošković, Josipa Lisac, Jura Stublić, Jasenko Houra, Vladimir Mihaljek, Siniša Škarica, Želimir Babogredac, Zlatko Gal, Janez Bončina, Zoran Predin, Momčilo Bajagić Bajaga, Gibonni…

U svojevrsnoj potrazi „kroz emotivni zavičaj“, bivšu SFRJ, autori tragaju za odgovorima na mnoga pitanja vezana za globalni fenomen rokenrol i njegovu sudbinu na ovim prostorima. Film „Zarobljeno vreme“ sniman je dve i po godine, od decembra 2014. do juna 2017. Na lokacijama diljem bivše SFRJ, ekipa je pohodila mitska mesta jugoslovenskog rokenrola, od kluba „Euridika“ Radio Beograda i redakcije „Džuboksa“, preko legendarnog FIS-a gde su počele sve velike sarajevske grupe, Doma omladine u Kragujevcu gde je vežbao Smak, do hale Tivoli u Ljubljani gde su održavani Boom pop festivali sedamdesetih godina prošlog veka.

Premijera filma „Zarobljeno vreme“ bila je 5. jula 2017. u Šibeniku na 8. Solo positivo film festivalu, jednom od najznačajnijih festivala muzičkih dokumentaraca u regionu, gde je film dobio Specijalnu nagradu. Prikazan je i u okviru programa „Kino region“ na prošlogodišnjim Filmskim susretima u Nišu.

Uskoro na Danima srpske kulture u Istri

Beogradska premijera bila je u novembru 2017. Nakon toga film je sa velikim uspehom prikazan i u Zagrebu, Novom Sadu, Beču, Valjevu, Torontu, Čačku, Ljubljani. Film i njegov glavni protagonista Peca Popović nastavljaju da obilaze Srbiju, region i svet, a neposredno pre emitovanja u Raški film je prikazan u Skoplju, a od 20. do 23. aprila film će biti prikazivan na Danima srpske kulture u Istri.

Barlov: Pripremamo vrhunski program

– Po ugledu na velike festivale koji raznim dešavanjima u toku godine najavljuju svoj glavni program, od prošle godine smo i na Raškim duhovnim svečanostima uveli tu praksu. Pod zajedničkim nazivom „U susret Svečanostima“, prigodnim programima, aktivnom medijskom kampanjom i promocijom festivala na važnim adresama pripremamo našu publiku i širu kulturnu javnost za ono što će se dešavati u avgustu, rekao je za Danas Nikša Barlov.

– Posle veoma uspešne i odlično posećene prezentacije Raških duhovnih svečanosti na Sajmu turizma u Beogradu, premijera dokumentarnog filma „Zarobljeno vreme“ je drugi u nizu programa koji će najaviti ovogodišnji festival. Naravno, kako se Svečanosti budu bližile tako će se naše aktivnosti povećavati. Koncept festivala je poznat, kvalitet, raznovrsnost, najbolje stvari sa našeg kulturnog prostora i kvalitetni gosti iz inostranstva. Organizacioni odbor vrlo često zaseda, predloga je mnogo, puno se radi i siguran sam da ćemo naš veliki jubilej obeležiti vrhunskim programom.

Ovaj tekst je jedan od sadržaja medijskog projekta „Poruke jednog jubileja „, koji sprovodi „Dangraf“ Beograd (dnevni list Danas), a koga je podržala Opština Raška. Stavovi izneti u tekstu su isključiva odgovornost lista Danas i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Opštine Raška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari