San o Mileni u Zaječaru 1Foto:: Pozorište Zoran Radmilović

Bila je slikarka, ilustrator i pesnikinja srpskog porekla i jedna od naših najznačajnijih umetnica međuratnog perioda.

Milena Pavlović Barili je zahvaljujući višemesečnom istraživanju biografije slikarke  u kontekstu socijalno-političkog koncepta međuratnog perioda 20.veka u kom je živela, oživela u dokumentarnoj predstavi za  koju je režiju i dramaturgiju predstave uradila je Jelena Bogavac,  istraživač, stručni saradnik i kompozitor bio je Miodrag Kovačević, a scenu i kostim osmislio je Aleksandar Kovačević, a za dizajn zvuka i video bio je zadužen Igor Marković.

Dramaturšku matricu predstave San o Mileni čine pisma, dokumenta, kritike, dnevničke beleške, analitički tekstovi Milene Pavlović Barili, kao i poetski zapisi Jelene Bogavac i Miodraga Kovačevića po biografskoj dokumentarnoj građi porodica Pavlović Barili.

Publika u zaječarskom teatru bila je u prilici da sazna manje poznatu činjenicu  da je Milena Pavlović Barili bila i poetesa i scenografkinja i ilustratorka, ali i preteča savremene multimedijalne umetnice.

San o Mileni  je edukativni, visoko poetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica koja je stekla svetsku slavu koji je naišao na jako dobar prijem kod zaječarske pozorišne publike.

Izvođenju predstave u kojoj igraju Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i Miodrag Kovačević,  predhodila je izložba reprodukcija Mileninih slika iz galerije “Milena Pavlović Barili” u Požarevcu, kao i multimedijalni performans Miodraga Kovačevića i grupe Invisibles u foajeu zaječarskog pozorišta.

Tom su prilikom izvedene  kompozicije sa tekstom Mileninih pesama i predstavljeni  novi fragmenti o umetnici sa fokusom na premijerno predstavljanje portreta Barbare Malori nastalog 1942.godine, jednog od Mileninih remek dela iz američkog perioda.

U Klubu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac, u četvrtak 20.juna biće predstavljena knjiga “Pod prekornim pogledom istorije”  autora Radovana Kalabića. Knjiga donosi nova i do sada nepoznata tumačenja mnogih istorijskih događaja, počev od ubistva i izdaje vožda Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića, do izdaje i hvatanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari