Savetnik ministra kulture Dragan Hamović podneo ostavku

Ostavite komentar


  1. Gospodin Hamović je u izjavi za Večernje novosti pre dve godine doslovce izjavio:
    „Govori se da nije problem ćirilica nego opšti nivo pismenosti. Tačno, ali je očito da se baš polupismen svet okrenuo latinici, prateći opšte trendove i brendove.“

    Kao jedan od tih „polupismenih“ mogu samo da kažem da mi je drago što je podneo ostavku i što više nije nekakav posebni savetnik ministra kulture ma šta to značilo!

  2. Podneo ostavku. Pazi ga. A šta će uopšte u toj priči ako je iole normalan. Kao čoveku bih mu mogao oprostiti, ali, kao pesnike, ne.

  3. Нажалост, Хамовић је имао одличну намеру – да помогне у спасавању српске културе, као националне вредности, посебно у спасавању српске линчоване ћирилице међу Србима све време од Новосадског договора о српскохрватском језику до данас. Хамовић је имао сасвим племениту и корисну намеру да се (са)чува српска ћирилица међу Србима, али не у ових бедних неколико процената изузетака, него ад се сачува на једини могући и у Европи ис вету примењен начин – кроз давање апсолутног суверенитета и српском писму у језику Срба. Али, у старту су кренули погрешним путем и Хамовић и лингвисти из Одбора за стандардизацију српског језика који су помагали и њему и министру културе. Сви су кренули погрешно од заакона, уместо да крену на онај начин чувања сваког другог писма у сваком другом језику. Они нису схватили (чудно је да то ни лингвисти нису схватили) да се српско писмо ћирилица данас може вратити у пуни живот тек када се измени одредба у Правопису српскога језика Матице српске у коме се једино српском народу одређују два алтернативна писма (српска ћирилица и хрватска латиниац – гајица).
    Само се преко исправног нормирања српског језика не у четири данашње варијанте (две по изговору и две по писму) и преко правописа с једнописом могу спасити и српски језик, и српско писмо и српски народ.
    Ми смо на то указали на пријему код министра културе, али то ни њему ни лингвистима није помогло да схвате да се сваки језик и писмо спасавају само њиховим исправним нормирањем у употреби језика и писма, а не саамо у законима. Они су погрешно кренули у тај посао да само сачине одговарајући закон, а не даа првенствено саачине одговарајућу норму учевног језика и у осталим правилима и у правилу о једноазбучју које се примењује у свим другим језицима Европе и света. Све друго не може донети успех, па ни друге стратегије и закони. Дакле, помаже само исправно језичко-правописно нормирање, пре свега.

Ostavite komentar


Kultura

Srđan Vučinić

Srđan Vučinić, pisac, umetnički direktor FAF-a, povodom nagrade “Biljana Jovanović” za Danas: Kao da predano gradimo hram rastrojstva

Stalo mi je da pomenem da je razgovor sa Srđanom Vučinićem trebalo da se desi onda kada sam pročitala njegovu knjigu priča "Srećni dani" (objavljenu u izdanju Književne radionice Rašić), vruću, tek izašlu iz štampe budući da sam tada imala autentično svoj doživljaj pročitanog, neremećen stavovima uvaženih književnih stručnjaka.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.