Kanski festivalKanski festival, žiri, foto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Francuski glumci Omar Su i Eva Grin biće deo žirija na Filmskom festivalu u Kanu sledećeg meseca, najavili su organizatori.

Kanski festival počinje za dve nedelje, a organizatori su otkrili ko je u žiriju.
Osim Eve Grin i Omara su u žiriju su i američka glumica Lili Gledston, nominovana za Oskara u kategoriji najbolja glumica za ulogu u filmu Ubice cvetnog meseca Martina Skorsezea, a žiri predvodi Greta Gervig.

Žiri festivala na francuskoj rivijeri, koji će trajati od 14. do 25. maja, predvodiće Greta Gervig, rediteljka filma Barbi.
Zadatak žirija biće da odabere dobitnika Zlatne palme između 22 filma, među kojima je i Megalopolis, dugo očekivani epski film Frensisa Forda Kopole. Šegrt, biografski film o bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu iranskog reditelja Alija Abasija, takođe je u igri.

Su je jedno od najvećih imena francuske kinematografije, međunarodno poznato po uspešnoj seriji Lupin na Netfliksu. Grin je bila jedna od nezaboravnih glumica iz filmova o Džejmsu Bondu (Kazino Rojal), a pojavljivala se i u brojnim holivudskim blokbasterima, piše Index.hr.

Ostali članovi

Ostali članovi žirija su japanski reditelj Hirokazu Kore-eda, koji je osvojio Zlatnu palmu 2018. sa svojim filmom Porodične veze, italijanski glumac Pjerfrančesko Favino, španski reditelj Huan Antonio Bajona, libanska rediteljka Nadin Labaki i turski scenarista Ebru Džejlan.

Spisak filmova koji učestvuju se poslednjih dana povećao. Nakon toga, uvršten je i film Seme svete smokve iranskog reditelja Mohamada Rasulofa, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog kritike vlade. Nije poznato da li će moći da prisustvuje festivalu.

Svi čekaju Kopolu

Oliver Ston će van konkurencije predstaviti svoj najnoviji dokumentarac Lula, o aktuelnom brazilskom predsedniku. Reditelj Pol Šreder ponovo sarađuje sa Ričardom Girom, zvezdom njegovog filma Američki žigolo, a plod te saradnje je film Oh Kanada.
Italijanski reditelj i dobitnik Oskara Paolo Sorentino takmiči se sa filmom o svom rodnom Napulju, Partenopi, sa Gerijem Oldmanom u glavnoj ulozi. Francuski reditelj Žak Odiard i bivši dobitnik Zlatne palme vraća se sa Emilijom Perez, muzičkom komedijom o šefu meksičkog kartela koji je podvrgnut operaciji promene pola. U sporednoj ulozi pojavljuje se pevačica Selena Gomez.

Ipak, sve oči su uprte u Kopolin Megalopolis, koji reditelja Kuma vraća na Kanski festival u 85. godini. Dva puta je osvojio Zlatnu palmu sa filmovima Prisluškivanje 1974. i Apokalipsa danas 1979. godine, koji nije bio ni završen kada je premijerno prikazan na festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari