Happynovisad Stage je druga po veličini elektronska bina Exit festivala i mesto koje već godinama okuplja sam krem alternativne elektronike. Smešten iza Dance Arene, jedan od omiljenih stejdževa ljubitelja elektronske scene istančanijeg ukusa, postao je popularan zbog svoje specifične atmosfere i pažljive programske selekcije.


Bojan Čizmić, programski menadžer bine, tvrdi: „I ove godine smo vredno radili da bismo tokom četiri festivalske večeri predstavili trenutno najuticajnije izvođače elektronske andergraund scene.“

Četvrtak na ovoj bini dovodi dva interesantna imena iz susedskih država. Strahil Velčev, sa svojim umetničkim pseudonimom KiNK, inovativni je producent bez kompromisa, omamljujući DJ i live performer iz Bugarske koji u svoje setove inkorporira najbolje primere elektronske muzike. U potrazi za novim načinom predstavljanja svoje muzike formirao je live postavku koja se sastoji od prašnjavih analognih gadžeta i moderne digitalne tehnologije. Pored njega, iz Rumunije dolazi Kozmin Nikolae, a.k.a. Cosmin Trg, producent za koga kažu da ima nepredvidiv zvuk. Čovek koji nastupa na najprogresivnijim muzičkim festivalima i klubovima u Evropi, ovog leta i na Exitu.

Petak je rezervisan za predstavljanje britanske etikete „Swamp 81“, koja je dobila ime po akciji i neredima u južnom Londonu početkom osamdesetih godina prošlog veka, a kojom upravlja Loefah, jedan od najuticajnijih dabstep izvođača i poglavica Swamp 81 plemena. Pored njega, u petak će nastupiti britanski predstavnik elektro basa, Boddika, polovina dvojca Instra:mental, nazvan po glavnom negativcu iz Robocopa i koji ga i te kako opisuje – mračan i napet, retro ali futurističan. Veliki je fan analognih instrumenata i efekata, pa je i njegov live set pun uređaja koji se teško sreću čak i po studijima. Njima će se pridružiti DJ Oneman, za koga kažu da je uspeo da ponovo izmisli old skul garaž. Domaćin čitave večeri će biti Swamp 81 rezident, MC Chunky.

Zvezda subotnje večeri je Girl Unit, DJ koji na nastupima kombinuje house bitove, prljave južnjačke instrumentale, detroitske i čikaške klasike, sirove američke trekove, stvari neafirmisanih britanskih producenata, kao i sopstvenu produkciju i Night Slugs materijale. Nastupiće i Bok Bok koji je danas deo londonske andergraund elite, kao i Jam City, koji je otkrio grajm 2003. godine i potpuno mu je promenio percepciju muzike. Za svoju kombinaciju romantičnog hausa i grajma kaže da je idealna za klub, vožnju u džipu, ali i za noćnu šetnju akva parkom.

Nedelja na HNS stejdžu posvećena je Amerikancima. Nosaj Thing je bez sumnje trenutno među najboljim muzičkim modulatorima u Los Anđelesu, a u Novi Sad dolazi sa postavkom Nosaj Thing Visual Show, neverovatnim audio-vizuelnim performansom, za koji se ovog leta otimaju najveće festivalske bine. Legenda i veliki vizionar andergraund elektronike, čovek koji nastupa pod pseudonimom Photek, izvođač je koji aktivno izdaje od ‘94 i svojim zvukom uvek gura napred, otkrivajući ostalim producentima nove prostore u kojima mogu da stvaraju. On će predstaviti svoj novi zvuk, inspirisan bodljikavim motivima i ledenom atmosferom kakvu nose njegovi trekovi poput „Seven Samurai“ i „Hidden Camera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari