Bluz Balkana kao lajtmotiv prvog domaćeg filma na Netfliksu 1foto Renato Miskolci

Inspirisani tradicionalnom pesmom „Dude, mori, dude“, muzičari Aleksandar Ranđelović i Marko Louis, zajedno sa Majom Radivojević, koja je napisala tekst refrena, stvorili su pesmu „Dude“, koja predstavlja glavnu muzičku temu filma „Nečista krv (Bad Blood)“, prvog domaćeg ostvarenja koje se od pre neki dan može pogledati na platformi za filmove i serije Netfliks.

Istog dana izašao je i spot za ovu pesmu u izvođenju Marka Louisa, koga je režirao mladi reditelj Rennè Miškolci.

„Pesma ‘Dude’ je jedna od najlepših koje sam do sada otpevao… Naježim se kada posle melanholične strofe eksplodira emotivan refren. Bio je veliki izazov raditi na ovoj pesmi koja izlazi na dan premijere filma ‘Nečista krv’ na Netfliksu“, izjavio je Marko Louis.

Kako je nastala pesma i šta za vas predstavlja to što će se kroz film slušati na Netfliksu?

– Za mene je to veliki uspeh, a presrećan sam da je kroz ovaj projekat nastalo još nekoliko predivnih pesama na koje sam ponosan. Pesma „Dude“ je prva i najemotivnija, i najavljuje film na Netfliksu. Ona se pojavljuje kao lajtmotiv u filmu više puta, a njen kompozitor je Aleksandar Ranđelović. U pitanju je tradicionalan tekst, a Ranđelović je za taj stari tekst komponovao muziku. Moj izazov je bio da pretvorim tu pesmu u moju izvedbu i dodao sam refren za koji je tekst napisala Maja Radivojević. To mi je bilo veoma zabavno zato što je tema kombinacija tradicije i modernog – nečega što volim da bude utkano u moju muziku. Aleksandar, kao kompozitor muzike za film „Nečista krv“, dao mi je važne smernice i učestvovao u stvaranju aranžmana ove nove verzije. Sve u svemu, izazov je bio veliki, ali sam više nego zadovoljan.

Na koji način pesma dočarava emocije iz filma?

– Kao što sam rekao, kompozicija „Dude“ provlači se kroz ceo film kao lajtmotiv. Prenosi tugu i melanholiju cele priče. Tuga i ljubav nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i ova pesma je taj pravi bluz Balkana.

Rađen po istoimenom romanu Bore Stankovića, koji je jedno od remek-dela srpske književnosti, i film stiče neverovatnu popularnost. Koje su to teme koje roman/film obrađuje, koje nas intrigiraju i posle jednog veka?

– Tehnologija, navike i svet oko nas se menjaju, ali mi smo danas sklopljena puzla svega onoga što smo nasledili. Verujem da sam i ja nasledio neke stvari i navike od mog pradede tako da ni posle 100, 200 godina čovek i njegova osećanja ne mogu mnogo da se promene. Te stare priče su zabeležene u našem DNK i na neki način smo ih doživeli i doživljavamo ih u svakom trenutku našeg života.

Glavni junaci Stankovićevih dela su uglavnom žene u patrijarhalnom sistemu, slično tome, vi se kroz spot za vašu verziju pesme “Cveće cafnalo” borite protiv nasilja nad ženama, pa, u tom smislu, iako deluje da se pozicija žene danas znatno poboljšala, da li se neki od problema iz romana/filma i dalje ponavljaju?

– Mi smo danas mnogo informisaniji i mediji, škola i društvo nas svakodnevno edukuju. S druge strane, nasleđujemo puno toga od naših predaka. Svakodnevno i dalje postoje problemi. Ali, javljaju se heroji i heroine koji utiču na našu svest i menjaju gledanje na svet… Za sve treba vremena i sve dolazi iz kuće.

S obzirom da je film na Netfliksu, samim tim i pesma, kakve reakcije od strane publike očekujete?

– Očekujem da se pesma daleko čuje i da je ljudi rado slušaju i pevaju na koncertima zajedno sa mnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari